Extinction Rebellion

Etterforskes av PST

Politiets sikkerhetstjeneste har tatt over etterforskningen av demonstrantene som tok seg inn på Stortinget med superlim og klimarop. - Er dette demokratisk, spør en av aktivistene.

AVBRUTT: Her avbryter demonstrantene Stortingets spørretime onsdag 18. mai. Video: Stortinget / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tatt over etterforskningen av demonstrantene som limte seg fast på Stortinget i mai. Extinction Rebellion-aktivistene ble først etterforsket av Sentrum politistasjon.

- Det er normalt PST som har saker som omhandler straffelovens paragraf 115, sier politiinspektør Eirik Skøyeneie i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Demonstrantene avbrøt et stortingsmøte da de limte seg fast på galleriet i stortingssalen og ropte ut klimabudskap.

De ble anmeldt av stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) etter straffelovens paragraf for angrep på høyere statsorganer, 115. De ble også anmeldt for skadeverk, etter paragraf 351.

Etterforsker mulig brudd

PST sier det ikke er noe nytt i saken.

- Etterforskningen vil forsøke å avklare om det er brudd på paragraf 115 og/eller andre, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

En av demonstrantene setter spørsmålstegn ved om dette er demokratisk.

- Oljelobbyen har mange muligheter til å påvirke politikerne og får komme inn i rommene der avgjørelsene blir tatt. Klimaaktivister blir stengt ute, og når vi krever å bli hørt blir vi etterforsket av PST. Er dette demokratisk, sier Cornelia Reichmann i en kommentar til Dagbladet.

Hun er en av dem som nå etterforskes av PST.

- I mellomtiden bygger politikerne ut nye oljefelter i strid med grunnloven og bryter sine egne klimavedtak, legger hun til.

FASTLIMT: Cornelia Reichmann (til venstre) og flere andre limte hånda fast på stortingsgalleriet og måtte fjernes av politiet med løsemiddel. Foto: Heiko Junge / NTB
FASTLIMT: Cornelia Reichmann (til venstre) og flere andre limte hånda fast på stortingsgalleriet og måtte fjernes av politiet med løsemiddel. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Sponset av statsrådsfirma

Demonstrasjonen på stortingsgalleriet har fått mer oppmerksomhet etter at Dagbladet avdekket at Extinction Rebellion i fjor ble sponset av næringsministerens eget firma. 300 000 kroner ble gitt aktivistene fra møbelfabrikken Vestre AS. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har ikke lenger aktive roller, men eier fortsatt det meste av selskapet.

Samarbeidet ble avsluttet i fjor høst da Vestre ble statsråd. Vestre sier nå at å lamme landets nasjonalforsamling ikke er riktig måte å gå frem på.

Laks og døde dyr

Det siste året har Extinction Rebellion dratt på seg bøter og etterforskninger flere ganger. Kirkegjengere i Skien reagerte da påskegudstjenesten ble avbrutt av Extinction Rebellion, som prøvde å komme seg inn med døde dyr hengende på kors.

Det ble trafikkork da de sperret veien foran Slottet og oppstand de tok seg inn i Olje- og energidepartementet.

I 2020 limte aktivistene seg fast i Vestres egne korridorer i Næringsdepartementet, før han ble statsråd. Aksjonistene var utkledde som laks og protesterte mot oppdrettsnæringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer