OMSTRIDT: Bengt-Lasse Lund, styreleder og konstituert direktør i det private helseforetaket Incita, er formelt mistenkt av politiet etter at Arbeidstilsynet i fjor anmeldte selskapet for flere grove overtramp ved institusjoner de driver på Romerike. Foto: NHO
OMSTRIDT: Bengt-Lasse Lund, styreleder og konstituert direktør i det private helseforetaket Incita, er formelt mistenkt av politiet etter at Arbeidstilsynet i fjor anmeldte selskapet for flere grove overtramp ved institusjoner de driver på Romerike. Foto: NHOVis mer

Etterforskes etter sykehjem-skandalen - trekkplaster for NHO

Incita-sjef Bengt-Lasse Lund skal snakke om fordelene ved konkurranseutsetting i det offentlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag avholder NHO sin store årskonferanse i Oslo. En rekke personer fra samfunnslivet er invitert til å snakke om næringspolitikk fra scenen, bl.a. statsminister Jens Stoltenberg.

Fagforbundet reagerer imidlertid kraftig på at styreleder og konstituert direktør for det private helseforetaket Incita, Bengt-Lasse Lund, skal delta i paneldebatten «Konkurransekraft». Lund og Incita er nemlig under politietterforskning etter at Arbeidstilsynet i fjor anmeldte foretaket for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

- Det er merkelig at NHO velger å bruke Lund, som er under etterforskning. De burde klare å grave fram noen andre, sier forbundets leder Jan Davidsen til Dagbladet.

- Konkurranse virker ikke - Velferdstjenestene finansieres med skattebetalernes penger, og da burde NHO forholde seg til norsk lov, framholder han.

Davidsen mener også at Incita-sjefen er et merkelig valg som paneldeltaker under en konferanse som handler om hvor velegnet konkurranseutsetting kan være i det offentlige, som f.eks. pleie- og omsorgssektoren.

- Hele skandalen med de private helsebedriftene, som Adecco og Incita, har jo vist at konkurranse ikke er velegnet til å heve kvaliteten på tjenestene, slik Lund hevder. Han er selv bevis på at det ikke går an å drive lønnsomt og samtidig følge lover og forskrifter.

Bengt-Lasse Lund har i etterkant av Incita-avsløringen gjentatte ganger framholdt at det er umulig å overholde arbeidsmiljøloven og samtidig yte forsvarlig tilbud til pasientene. Han tar Fagforbudets utspill med stor ro.

- Dette er storm i et vannglass, nei, et fingerbøl, sier Lund til Dagbladet.

- Avsløringene i det offentlige helsevesenet er langt verre enn de lille greiene vi ble anmeldt for, legger han til.

- Må få ytre seg NHOs direktør for næringspolitikk Petter Brubakk stiller seg uforstående til at det skulle være upassende å invitere Lund til panelet under årskonferansen.

- Dette er ikke problematisk. At Lund er under etterforskning, fratar ham ikke retten til å ytre seg. Trondheim kommune er anmeldt for flere tusen brudd på arbeidsmiljøloven. Skulle de bli fratatt muligheten til å sende representanter for å uttale seg? spør Brubakk retorisk.

NHO-direktøren mener Fagforbundets reaksjon er et bomskudd.

- Vi og Fagforbundet bør konsentrere oss om hva saken dreier seg om: hvordan slippe alle krefter til også i offentlig tjenesteproduksjon, sier Brubakk.

Han understreker samtidig at deltakerne på scenen under konferansen selv hefter for sine synspunkter og ståsteder.

- Man kan jo f.eks. tenke seg at kommunalminister Liv Signe Navarsete har synspunkter som ikke nødvendigvis sammenfaller med NHOs. Hun er like fullt invitert.