«USAs mest forhatte mann»

Etterforskes for å ha ledet bedrift fra cella

Det er ikke første gang Martin Shkreli (35) har havnet i trøbbel.

ETTERFORSKES: Martin Shkreli etterforskes for å ha hjulpet til med å ha ledet en bedrift fra fengselscella. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKES: Martin Shkreli etterforskes for å ha hjulpet til med å ha ledet en bedrift fra fengselscella. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at «USAs mest forhatte mann» har sittet innesperret i et fengsel i omtrent ett år, har han på ny klart å havne i trøbbel. Fredag kunngjorde føderale fengselsmyndigheter at Martin Shkreli etterforskes for ulovlig besittelse av telefon.

Etterforskningen ble åpnet som følge av at The Wall Street Journal publiserte en artikkel hvor 35-åringen anklages for å fortsatt hjelpe til med å lede legemiddelselskapet Phoenixus AG fra fengselscella.

- Når anklager om lovbrudd blir lagt fram, vil de bli etterforsket grundig. Dersom anklagene viser seg å være sanne, vil passende tiltak settes inn. Disse anklagene er på nåværende tidspunkt under etterforskning, skriver byrået i en pressemelding, ifølge Reuters.

Kan straffes

I forbindelse med etterforskningen, har FBI allerede avhørt flere av Shkrelis kolleger om hans rolle i selskapet, melder The Wallstreet Journal.

I den amerikanske delstaten New York er det både ulovlig å smugle en telefon inn i fengsel, og å være i besittelse av en telefon som innsatt.

Strafferammen for et slikt lovbrudd er opptil ett års fengsel og 1000 dollar i bot. I tillegg kan den innsatte miste sine opparbeidede privilegier, samt miste muligheten til prøveløslatelse.

Shkrelis advokat Benjamin Brafman har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.

«USAs mest forhatte»

Shkreli ble dømt til sju års fengsel for bedrageri, og sammensvergelse for å begå bedrageri, i mars 2018.

Bakgrunnen for dommen var at 35-åringen ble funnet skyldig i å overtale investorer til å investere millioner av dollar i to hedgefond. Han skal ha gitt inntrykk for at fondet var et lavrisikoprosjekt, men tapte pengene kort tid etter at han mottok dem.

Det var imidlertid ikke grunnen til at han ble døpt til «USAs mest forhatte mann».

Som direktør for Turing Pharmaceuticals - seinere kjent som Phoenixus AG, selskapet han anklages for å ha ledet fra cella - hevet han prisen på aids-medisinen Daraprim fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner.

Det ble ikke bedre da han i en høring i Kongressen for tre år siden nektet å svare på alvorlige spørsmål om konsekvenser av hans voldsomme prisøkninger.

Utestengt fra Twitter

I stedet satt han taus og gjespet og gliste åpenlyst. Tausheten varte imidlertid bare til han fikk logget seg på Twitter etter å ha forlatt høringen.

- Vanskelig å akseptere at disse imbesilene representerer folket, skrev Shkreli.

En slik Twitter-melding kan han trolig ikke skrive fra fengselscella - selv med telefon - ettersom han i 2017 ble utestengt fra nettsamfunnet etter å ha blitt anklaget for å ha trakassert journalisten Lauren Duca.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer