- Etterforskes for brudd på spionasjelovgivning

Fredag kveld melder anerkjente Politico at Donald Trump etterforskes for mulig brudd på spionasjelovgivningen.

ETTERFORSKES: Tidligere president i USA, Donald Trump, blir etterforsket for mulig brudd på spionasjelovgivningen. Foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado
ETTERFORSKES: Tidligere president i USA, Donald Trump, blir etterforsket for mulig brudd på spionasjelovgivningen. Foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette etter å ha gått gjennom rettsdokumentene i forbindelse med ransakingen av Trumps Florida-residens Mar-A-Lago.

I tillegg mistenkes Trump for å ha fjernet og ødelagt dokumenter, samt for å ha hindret og motarbeidet en etterforskning

Tidligere fredag kveld ble det kjent at FBI-agentene som ransaket Trumps hjem, hentet ut elleve sett med graderte dokumenter. Enkelte av dokumentene var markert som topphemmelige, ifølge amerikanske medier som har fått tilgang på rettsdokumentene.

Torsdag bekreftet justisminister Merrick Garland at det var ham personlig som godkjente ransakingen av Trumps hjem.

- Unødvendig

Talsperson for Trump, Taylor Budowich, uttaler at ransakingen var både helt uten sidestykke og unødvendig. Han anklager også påtalemyndighetene for å lekke løgner og insinuansjoner, noe han mener at gjøres for å forklare regjeringens angrep mot sin største politiske motstander.

Medier skriver videre at FBI tok med seg rundt 20 bokser, fotoalbum, et håndskrevet notat, og en benåding av Trumps allierte Roger Stone, viser en liste Wall Street Journal omtaler.

På lista over ting som ble fjernet er også informasjon om presidenten av Frankrike. Lista skal ha vært tre sider lang.

Lista er del av et dokument på sju sider, som også inkluderer ransakelsesordren.

Trumps advokater hevder at han avgraderte materialet før han gikk av som president.

Ransakelsesordren skal ha gitt FBI tillatelse til å søke gjennom Trumps kontor på Mar-a-Lago, samt alle lagerrom og andre rom som ble brukt til oppbevaring av dokumenter.

- Helt ekstraordinært

USA-ekspert Eirik Løkke mener at Donald Trump har store legale problemer.

- Det er helt ekstraordinært i amerikansk historie. Det er veldig spesielt at en tidligere president blir etterforsket på denne måten, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at det er mye ved Trump som er spesielt.

- Han er en tidligere president ulik noen annen. Spørsmålet er hva mer som kommer ut av denne etterforskningen. Så er det viktig å huske på at han er under flere etterforskninger. Han har store legale problemer, sier han.

- Hvilke konsekvenser kan dette få for ham?

- I verste fall, hvis han blir funnet skyldig, kan han risikere bøter og fengselstraff. Så er spørsmålet hvilke politiske konsekvenser dette får. Vil dette påvirke republikanerne til å få et negativt inntrykk av Trump, og vil han miste støtte?, spør Løkke.

- Det gjenstår å se om det er voksne folk igjen i partiet, som er opptatt av å bevare integriteten til rettsstaten, legger han til.

- Fulgte med fra New York

En av Donald Trumps advokater, Christina Bobb, hevder at den tidligere presidenten og hans familie fulgte ransakelsen fra New York via overvåkingskamera.

Det skriver The Independent.

- De så faktisk hele greia. De vet mer om det som skjedde på innsida av boligen enn jeg gjør, sier hun på det konservative TV-programmet Real America's Voice.

Hun ble deretter spurt om FBIs rapporter, som angivelig sier at overvåkingskameraene ble slått av.

- De gjorde det. I begynnelsen. Men de ble fortalt at de faktisk ikke trengte å gjøre det, så de slo dem på igjen etter kort tid, svarte hun.

Trumps bolig i Florida, Mar-a-Lago, ble ransaket tidligere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer