Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforskes for krigs- forbrytelser

Opprørskommandanten Ramush Haradinaj tippes som ny president i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er tippet som ny statsminister i Kosovo, den tidligere opprørskommandanten Ramush Haradinaj, etterforskes av FN for krigsforbrytelser.

Etterforskningen kan forsinke president Ibrahim Rugovas arbeid med å danne en ny regjering i den serbiske provinsen.

Rugovas parti, Kosovos demokratiske forbund (LDK), vant under valget i forrige måned 47 av de 120 plassene i provinsforsamlingen. I forrige uke kunngjorde partiet at de hadde inngått en koalisjonsavtale med Haradinajs parti, Alliansen for Kosovos framtid (AAK).

Avtalen innebærer at Rugova fortsetter som president mens Haradinaj får statsministerposten.

Men fortiden som kommandant i UCK-geriljaen forfølger Haradinaj, som nå er satt under etterforskning av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Tidligere i måneden ble han avhørt av etterforskere fra domstolen, og måtte svare på anklager om overgrep mot sivile på slutten av 1990-tallet.

Sjefanklager Carla del Ponte har gjort det klart at hun innen utgangen av året kommer til å reise tiltale mot flere tidligere UCK-ledere, og Haradinaj kan være en av dem.

Haradinaj ledet UCK-geriljaen i det vestlige Kosovo, og anklages av den serbiske minoriteten i området for å ha beordret drap på flere sivile.

Selv benekter han dette, men anklagene og det faktum at FNs etterforskere har avhørt ham har likevel fått koalisjonsavtalen med Rugova til å knirke i sammenføyningene.

(NTB)

MISTENKT: Den tidligere UCK-kommandanten Ramush Haradinaj etterforskes av FN for krigsforbrytelser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media