Matt Gaetz

Etterforskes for sexforbrytelser: - Ba om benådning

Den omstridte, republikanske kongressrepresentanten, Matt Gaetz (40), etterforskes for sexforbrytelser mot en mindreårig. Før Donald Trump gikk av som president, skal Gaetz ha forsøkt å få en «forebyggende benådning».

ETTERFORSKES: Den republikanske kongressrepresentanten Matt Gaetz, etterforskes for sexforbrytelser. Her er han avbildet på baseballkamp sammen med daværende president, Donald Trump, i 2019. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File
ETTERFORSKES: Den republikanske kongressrepresentanten Matt Gaetz, etterforskes for sexforbrytelser. Her er han avbildet på baseballkamp sammen med daværende president, Donald Trump, i 2019. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Republikaneren fra Florida har vært en svært synlig støttespiller for Trump. Nå forteller en av ekspresidentens medarbeidere i Det hvite hus, Johnny McEntee, at Gaetz tok kontakt for å få en «forebyggende benådning».

Det forteller McEntee i sitt vitnemål til kongresskomiteen, som gransker det dødelige angrepet 6. januar 2021, ifølge CNN og Washington Post.

Ifølge McEntee skal han og Gaetz ha hatt et kort møte.

- Gaetz forttalte at de holdt på å starte en etterforskning mot ham. Han sa han ikke hadde gjort noe galt, men at de prøver å gjøre livet hans til et helvete, og dersom presidenten kunne gi ham en benådning, ville det være flott, forklarte McEntee.

AH! UH! Under en avslutningstale kommer det mye lyder fra tidligere president Donald Trump. Video: Reuters Vis mer

Anklager

Han forteller også at Gaetz sa at han hadde spurt Trumps daværende stabssjef, Mark Meadows om en benådning.

I mars - en drøy måned etter at Trump gikk av som president, skrev New York Times at Gaetz etterforskes for om han har hatt et seksuelt forhold til en 17 år gammel jente og om han betalte kvinner for å krysse delstatslinjer for å ha sex med ham. Ifølge amerikanske justismyndigheter kan dette være et brudd på føderale lover mot menneskehandel.

Etterforskningen mot en av Trumps mest synlige allierte skal ha startet i de siste månedene av Trump-administrasjonen. Selv har Gaetz benektet alle anklager.

I april i fjor skrev New York Times at Gaetz i løpet av Trumps siste uker i presidentskapet ba Det hvite hus om en slags forhåndsbenådning til seg selv og uidentifiserte allierte i kongressen for enhver kriminell handling de kan ha begått.

Samtidig tok Gaetz til orde - i offentligheten - for at Trump skulle benåde mange for å hindre det han kalte «blodlysten» til deres politiske motstandere. Men allerede da hadde justisdepartementet begynt å avhøre Gaetzs medarbeidere om hans oppførsel.

- Spurte aldri

- Kongressrepresentant Matt Gaetz diskuterte benådninger for mange andre mennesker offentlig og privat på slutten av president Donald Trumps første presidentperiode. For sin egen del kommenterte president Trump disse ondsinnete ryktene for over ett år siden da han sa: Kongressrepresentant Matt Gaetz har aldri spurt meg om en benådning. Gaetz står ved Trumps uttalelse, sier en talsperson for Gaetz nå på epost til Washington Post.

FOLKEMØTE: Dagbladet er på plass i Pennsylvania og sjekker stemningen i forkant av Trump-rally. Reporter i USA: Vegard Kvaale. Video: Johannes Berg Vis mer

Talspersonen kommenterer imidlertid ikke om Gaetz kan ha spurt andre i kretsen rundt Tump om en benådning.

Gaetz ble trukket inn i saken da en av vennene hans, Joel Greenberg, ble tiltalt for menneskehandel. Foreløpig er ikke Gaetz blitt siktet i saken. Greenberg sa seg imidlertid skyldig våren 2021 på seks punkter, inkludert menneskehandel med en mindreårig. Greenberg sa seg villig til å samarbeide med etterforskningen, og han skal ha gitt etterforskerne informasjon om Gaetz siden 2020. Etter flere forsinkelser skal Greenberg etter planen få sin straffeutmåling i desember i år.

Flere forsøk

Også tidligere i høringene til 6. januar-komiteen er det kommet påstander om at Gaetz pushet hardt på for å bli benådet, skriver CNN.

I juni offentliggjorde komiteen en epost fra den republikanske kongressrepresentanten Mo Brooks til Det hvite hus i Trumps siste dager der, hvor også Brooks ber om en forhåndsbenåndning for Gaetz, seg selv og andre.

Meadows tidligere medarbeider, Cassidy Hutchinson fikk mye oppmerksomhet for sitt vitnemål til komiteen i sommer.

- Gaetz presset personlig på for en benådning, og han gjorde det fra tidlig i desember. Jeg er ikke sikker på hvorfor. Gaetz tok kontakt med meg for å spørre om han kunne ha et møte med Meadows om en presidentbenådning, sa Hutchinson.

Gaetz skal ha spurt om en benådning både for seg selv og de andre republikanske folkevalgte, Brooks, Andy Biggs, Louie Gohmert og Scott Perry.

- Den generelle holdningen var at vi kunne bli straffeforfulgt fordi vi forsvarte presidentens syn, sa Trumps advokat i Det hvite hus, Eric Herschmann til komiteen.

Til slutt fikk verken Gaetz eller de andre noen «forebyggende benådning» fra Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer