I HARDT VÆR: Det har vært stor forvirring rundt anklagene fra to svenske kvinner mot Wikileaks-stifter Julian Assange.
I HARDT VÆR: Det har vært stor forvirring rundt anklagene fra to svenske kvinner mot Wikileaks-stifter Julian Assange.Vis mer

Etterforskes for voldtekt likevel

Svensk politi må se nærmere på anklagene mot Wikileaks-sjef Julian Assange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den svenske påtalemyndigheten har besluttet å gjenoppta voldtektsetterforskningen mot Julian Assange. Samtidig utvides  etterforskningen av seksuell trakassering til å gjelde alle forholdene som ble anmeldt, skriver Expressen.se.

De er statsadvokat Marianne Ny som nå iverksetter nye etterforskningsskritt og omgjør avgjørelsen til sin underordnede, påtaleansvarlig Eva Finné.

Det var to kvinner mellom 20 og 30 år, som Assange skal ha truffet gjennom sin rolle i Wikileaks, som for to uker siden oppsøkte politiet i Stockholm. Assange ble da etterlyst, mistenkt for voldtekt.

Dagen etter ble etterlysningen frafalt, men en etterforskning av mulige seksuelle krenkelser/trakassering - men ikke voldtekt - fortsatte. Ifølge The Guardian kokte anklagene ned til at Assange skal ha nektet å bruke kondom under frivillige samleier med de to kvinnene henholdsvis 14. og 17. august.

Det er uklart hva som ligger bak påtalemyndighetens beslutning om å utvide mistanken mot australieren.

Da saken i forrige uke ble trappet ned, begjærte Claes Borgström, kvinnenes bistandsadvokat, vedtaket omgjort.

- Det kvinnene har fortalt omfatter etter min oppfatning lovbrudd fra Assanges side og jeg mener det grenser til voldtekt. At Eva Finné ikke engang ser det som seksuell trakassering («sexuellt ofredandre») har jeg ingen forståelse for, sa advokaten da.

Julian Assange har hele tiden stilt seg uforstående til anklagene.

- Jeg har aldri har hatt sex med noen som ikke bygger på gjensidig og total frivillighet fra begge parter, uttalte Assange i forrige uke.