Brannen i Svelvik:

Etterforskes som drap og brannstiftelse

Brannen på Svelvik i Drammen kommune natt til mandag, hvor fire personer ble funnet omkommet, etterforskes som drap og brannstiftelse, opplyser Sør-Øst politidistrikt fredag formiddag.

ETTERFORSKNING: Brannen på Svelvik i Drammen kommune natt til mandag, hvor fire personer ble funnet omkommet, etterforskes som drap og brannstiftelse, opplyser Sør-Øst politidistrikt fredag formiddag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet har siden natt til mandag 6. desember jobbet med å avklare forholdene rundt brannen som krevde fire menneskeliv på Berger i Svelvik i Drammen kommune, melder Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

- De foreløpige rapportene fra obduksjonen tilsier at moren og de to barna ble drept før brannen startet. Saken etterforskes derfor nå som drap og brannstiftelse, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit.

Siktet

Familiefaren, som var en av de omkomne etter brannen, er nå siktet for drap og brannstiftelse, opplyser politiet.

De avdøde er nå formelt identifisert.

Av hensyn til videre etterforskning har politiet ikke anledning til å gi flere detaljer om funn på åstedet eller andre undersøkelser som er foretatt, heter det i pressemeldingen.

NEDBRENT: Da nødetatene ankom bolighuset i Svelvik mandag, var boligen overtent, og brant etter hver ned til grunnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NEDBRENT: Da nødetatene ankom bolighuset i Svelvik mandag, var boligen overtent, og brant etter hver ned til grunnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Flere hypoteser

Politiinspektør Odd Skei Kostveit understreker overfor Dagbladet at politiet fortsatt har flere hypoteser, men at hypotesen om at barna og moren ble drept, og at brannen deretter ble påsatt av faren, er styrket.

- Dette er ikke vår eneste hypotese, men den er styrket basert på foreløpige åstedsundersøkelser og foreløpig obduksjonsrapport, sier Skei Kostveit.

Han understreker at den siktede ikke er kjent for politiet fra tidligere.

- Hvor lenge har dette vært en hypotese i etterforskningen?

- Det har vært det nesten fra starten av, men den ble særlig styrket fra i går som følge av den foreløpige obduksjonsrapporten, svarer politiinspektøren.

Formening om brannårsak

Han sier at det foreløpig ikke er oppnevnt noen bistandsadvokat i saken, men at de etterlatte følges tett opp, blant annet fra en egen pårørendekontakt.

- Hvordan etterforskes saken videre når siktede er død?

- Uavhengig av det etterforsker vi videre. Vi jobber med denne hypotesen, og med de andre hypotesene selv om de er svekket. Vi etterforsker bredt, og gjennomfører både avhør og foretar tekniske undersøkelser.

- Har dere noen formening om selve brannårsaken?

- Vi har en formening om det, men foreløpig er det altfor tidlig å si noe om det - det krever flere tekniske undersøkelser, sier politiinspektøren.

Overtent da nødetatene ankom

Det var klokka 02.21 natt til mandag at brannvesenet fikk melding om brann på en adresse på Berger utenfor Drammen.

Da nødetatene ankom adressen, var boligen overtent.

- Denne tragiske saken har rammet et lite lokalsamfunn. Når etterforskningen nå også peker i retning av at en av de avdøde har stått for handlingen, rammer det pårørende, venner og kollegaer ekstra hardt. Vi håper at vi på vei inn i julehøytida kan opptre med respekt overfor de som nå går en tung tid i møte, sier politistasjonssjef ved Drammen politistasjon Øyvind Aas.

Politiet gikk tidlig ut med at det ikke var håp om å finne noen overlevende etter brannen.

Har rystet lokalsamfunnet

Tirsdag bekreftet politiet at det var gjort funn av levninger på branntomta, og at alle de omkomne var funnet.

- Denne tragiske brannen har krevd fire menneskeliv, og våre tanker går til de pårørende, venner og kollegaer, uttalte politistasjonssjef Aas tirsdag.

Ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen skriver i en uttalelse til Dagbladet at kommunen er orienter om utviklingen i saken.

- Dette er en sak som har rystet lokalsamfunnet, og jeg har sterk medfølelse for alle som opplever en veldig tung tid nå. For oss som kommune er det viktig at innbyggerne vet at de kommunale tjenestene er tilgjengelige for alle som har behov for helsefaglig bistand, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer