Etterforsket av Økokrim

Terje Tune har tidligere vært etterforsket av Økokrim. Etterforskningen ble satt i gang etter mistanke om urettmessig behandling av flere visumsaker. Tune sa etter dette opp stillingen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Tune ble kjent gjennom den såkalte Gholam-saken. Han jobbet da i UDI. Tune var statens beste vitne i saken mot den kjente asylsøkerfamilien.

Terje Tune jobbet i flere år som kontorsjef i UDI. I 1999 var han visumattaché ved den norske ambassaden i Islamabad. I løpet av sin tid i UDI har han tatt hånd om hundrevis av menneskeskjebner.

I dag er Tune en av landets mest aktive asyladvokater. Siden Norge gir fri rettshjelp til asylsøkerne, er det staten som betaler regningen.

Politisk aktiv

Terje Tune studerte jus på Blindern og var politisk aktiv i Unge Høyre, og ble etter hvert leder i Det Norske Studentersamfund. Han har også sittet i kommunestyret på Nesodden for Høyre. I 1993 fikk han jobb i UDI, der han jobbet som kontorsjef og seinere rådgiver. Han hadde blant annet ansvaret for Pakistan-saker og var en nær samarbeidspartner for norsk politi i asylsaker.

I juni og juli 1999 var Tune sommervikar ved visumavdelingen ved den norske ambassaden i Islamabad. Samme høst satte Økokrim i gang etterforskning etter mistanke om urettmessig behandling av flere visumsaker. Tune ble øyeblikkelig permittert fra stillingen etter at UDI fikk kjennskap til saken.

- Jeg kjenner ikke saken i detalj, men det kan godt være at vi vil se på den, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til Dagbladet.

Forlik i retten

Først gikk det rykter om at Tune var sykemeldt fra jobben, men etter en stund sendte UDI ut følgende pressemelding:

«En saksbehandler i UDI har sagt opp sin stilling etter at direktoratet for kort tid siden ble kjent med uregelmessigheter i tilknytning til vedkommendes arbeid som sommervikar ved ambassaden i Islamabad. Saksbehandleren ble umiddelbart permittert fra sitt arbeid i direktoratet, og valgte seinere selv å si opp sin stilling. Det var da klart at saken ga grunnlag for reaksjoner etter tjenestemannsloven,» het det i pressemeldingen.

Først krevde Tune at UDI skulle dementere utsagnene, men i september 1999 sa juristen selv opp jobben i UDI. I et forlik med UDI fikk han med seg en sluttpakke på tre månedslønner, og etter det Dagbladet erfarer var det 100000 kroner.

Etter at han forlot UDI, satte Tune i gang med et restaurantprosjekt der han var daglig leder og administrerende direktør. For et halvt år siden startet han opp som advokat i advokatfirmaet Furuholmen i Oslo, der han har jobbet med asylsaker.

- Han har vært ansatt hos oss noen måneder. Vi vil nå sjekke andre saker han har hatt, men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser denne saken får, sier advokat Trond Olsen Næss i Advokatfirmaet Furuholmen AS.

ASYLSAKER: Etter at Terje Tune forlot UDI, satte han i gang med et restaurantprosjekt der han var daglig leder og administrerende direktør. For et halvt år siden startet han opp som advokat i advokatfirmaet Furuholmen i Oslo, der han har jobbet med asylsaker. Dette bildet er tatt i forbindelse med Gholam-saken i 1997.