Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsket av politi-slektninger

Mora til den psykisk utviklingshemmede kvinnen anmeldte seksuelle overgrep mot sin datter til det lokale lensmannskontoret. Blant etterforskerne som jobbet med saken var flere i slekt med de påståtte overgriperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder kvinnens advokat, generalsekretær Ola Ødegaard i Landsforeningen Rettferd for taperne.

Nå har han politianmeldt ti navngitte personer, åtte menn og to kvinner, for overgrepet som skal ha skjedd på en julefest i ei bygd i Midt-Troms i 1996.

- Politiet henla saken i 1998 på grunn av bevisets stilling. Da lurer jeg på hvilke bevis de hevder å ha innhentet, sier Ola Ødegaard.

Politiet skal nemlig ikke ha utført dommeravhør av kvinnen før saken ble henlagt.

Villig til å snakke

- Politiet snakket med jenta like etter overgrepet. Da var hun så utafor at hun ikke klarte å si noe. Og det er alt etterforskningsarbeidet som har blitt utført, hevder Ødegaard.

Kvinnens mor vet ikke helt sikkert hva dattera ble utsatt for.

- Jenta, som var både åpen og velfungerende, var ikke til å kjenne igjen da hun etter flere timer kom tilbake til festlokalet. Hun knakk helt sammen, jeg trodde hun skulle dø. Ville ikke snakke om det som hadde skjedd, men pusset tennene om og om igjen i flere uker etterpå, forteller mora som nå er 78 år til avisa Nordlys.

Nå skal kvinnen i begynnelsen av 30-årene være villig til å fortelle politiet hva hun mener skjedde på julefesten for fire år siden.

Ødegaard krever at saken gjenopptas, og at den overføres til et annet politidistrikt.

- Vi ønsker ikke en situasjon der kvinnen skal avhøres av nære slektninger av hennes overgripere, forklarer han.

Nabokontoret etterforsker

Taper-generalen mener nå å ha sterke bevis mot de ti personene han har anmeldt for overgrep. Blant annet har han bedt politiet lete etter en video av det påståtte overgrepet som skal ha vært i omløp blant de påståtte overgriperne og deres venner.

Ødegaard leverte en begjæring om gjenopptagelse til Senja politidistrikt 19. mai i år. Nå krever han full etterforskning i saken, og er villig til å gå til Statsadvokaten hvis kravet ikke innfris.

Etter at de mottok anmeldelsen, har politiet på Senja bestemt seg for at et lokalt lensmannskotor skal snakke med flere av de anmeldte. Etter det vil de vurdere om saken skal gjenopptas, ifølge Nordlys.

- Det er nabokontoret som nå skal foreta avhørene. Det betyr ikke at vi erkjenner at de som opprinnelig behandlet saka var inhabile, sier politiinspektør Erik Thronæs ved Senja politidistrikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media