Etterforsket seks ganger

NOKAS-forsvarerne har i retten blitt nektet å spørre politibetjent Erik Håland (41) om fem anmeldelser mot 41-åringen for lovbrudd i tjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Først Sefo og deretter Spesialenheten for politisaker har etterforsket Håland minst seks ganger, NOKAS-saken inkludert. Første gang i 1992, siste gang i vår og sommer.

I en voldssak fastslår Gulating lagmannsrett at Håland feilbedømte situasjonen. NOKAS-forsvarerne mener at Håland også feilbedømte situasjonen, da han avfyrte 17 skudd på Domkirkeplassen under ranet. Et prosjektil traff Johnny Thendrup.

-  Etter at jeg skjøt, brøt helvete løs, forklarte Håland.

Det var sorenskriver Helge Bjørnestad som i realiteten avskar forsvarernes muligheter til å eksaminere Håland om de nevnte sakene ved innledningsvis å henvise til straffeprosessloven før politibetjenten skulle i vitneboksen.

Dømt etter biljakt

I loven heter det: «Bevisførsel om et vitnes vandel eller for å svekke eller styrke et vitnes troverdighet i sin alminnelighet må bare finne sted på den måte og i den utstrekning retten tillater. Spørsmål om vitnet har vært straffet, skal som regel stilles og besvares skriftlig. Etter rettens bestemmelse kan samme framgangsmåte brukes ved andre spørsmål om vitnets person eller privatliv. Skriftlige erklæringer om et vitnes gode eller dårlige navn og rykte må ikke brukes».

Dette er lista over saker hvor Håland er involvert: 

I 1993 ble Håland dømt i Høyesterett for brudd på veitrafikkloven etter en biljakt i 1992. I premissene skriver høyesterettsdommerne at pågripelsen Håland skulle foreta, umulig kunne være så viktig at det berettiget politiet til å sette i gang en farefull biljakt.

Håland fikk ei bot på 2500 kroner.  

I 1995 ble Håland etterforsket og sterkt kritisert av Sefo for bruk av håndjern ved pågripelse av en ungdom i Kvernvik. Han fikk også sterk kritikk av statsadvokaten.

 I 1997 møtte Håland som tiltalt i Gulating lagmannsrett for vold mot to kvinner. Ifølge det første tiltalepunktet skulle Håland i februar 1993 ha tatt kvelertak på en kvinne, og løftet henne opp fra bakken, slik at det svartnet for henne. Håland ble frifunnet fordi saken var foreldet.

 Ifølge tiltalepunkt to tok Håland i 1995 flere ganger rundt halsen på ei tenåringsjente, klemte til, og løftet henne opp, slik at hun fikk pusteproblemer. Håland skulle i tillegg ha slått jenta en gang i ansiktet.

Håland ble frifunnet. I premissene heter det at Håland maktet å beherske temperamentet, men at det er snakk om en vurdering av hvilke virkemidler som var nødvendig. Dette kom Håland til gode.

Hundedrap

 I 2004 ble Håland etterforsket etter skytinga på Domkirkeplassen under NOKAS-ranet.

Før NOKAS-saken startet, fikk Håland et forelegg av Spesialenheten for politisaker, etter at to amstaffhunder ble sprayet med pepperspray og deretter skutt i en bil under en narkotikasak. Håland har nektet å vedta forelegget og må snart møte i tingretten som tiltalt i saken.

DØMT: Erik Håland er dømt for brudd på veitrafikkloven. Han var også tiltalt for vold mot to kvinner, men ble frifunnet. Her er han avbildet under rettssaken i går. <!--/BTEK0-->