Etterforskning kan ta tid

Politiet i Grimstad har avhørt skytebasen og de tre andre arbeiderne som var involvert i sprengningsulykken der en kvinne omkom i går. En del vitner som var i området skal også avhøres, og politiet tror at etterforskningen kan ta tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Representanter fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) og fra Arbeidstilsynet var i dag på åstedet. De skal fortsette sin jobb i morgen, sammen med en konsulent som er spesialist på fjellsprengning, for å få fastslått så sikkert som mulig hva som faktisk har skjedd, sier stasjonssjef Sverre Orvik ved Grimstad politistasjon til NTB.

Han sier at alle fakta må på bordet før det kan trekkes konklusjoner om årsaken til denne ulykken, og han tror at arbeidet med den tekniske og taktiske etterforskningen kan ta tid.

Det var trebarnsmoren Karin Andersen (36) fra Grimstad som omkom da hun ble truffet av en stein mens hun satt i en bil cirka 300 meter fra sprengningsstedet.

Ikke skjerping

I 1989 ble kravene til skytebasene skjerpet, og dette ser ut til å ha redusert ulykkene, opplyser overingeniør Sigbjørn Lian i DBEs seksjon for brannfarlige- og eksplosive varer. Han tror ikke at ulykken i Grimstad gir grunn til å skjerpe kravene til skytebaser ytterligere.

- Vi har i dag et av Europas strengeste regelverk, som revideres med jevne mellomrom, sier han.

Årlig får flere skytebaser tilbakekalt sine godkjenninger. I fjor fikk direktoratet inn mellom 50 og 60 slike saker til behandling.

- Skytebaser kan få tilbakekalt godkjenningen dersom det viser seg at de har opptrådt uaktsomt. Ifølge forskriftene skal skytebasene håndtere sprengstoff på en slik måte at de ikke skader mennesker, men det er ikke alltid at vi finner grunn til å tilbakekalle godkjenningen selv om det har skjedd en ulykke. Politiets etterforskning vil vise om skytebasen har opptrådt uaktsomt, og det vil være avgjørende for utfallet, sier Lian.