Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Etterforskningen av Monika-saken var mangelfull

Riksadvokat-rapport legges fram.

DREPT: Politiet mener Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar. 
Foto: HANDOUT / NTB scanpix
DREPT: Politiet mener Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar. Foto: HANDOUT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kvaliteten på etterforskningen av Monika-saken var mangelfull.

Det er en av hovedkonklusjonene i en rapporten som Riksadvokaten la fram i Monika-saken nå i formiddag.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund i 2011. Politiet henla saken som selvmord. I høst ble en 32 år gammel mann, Monikas, tidligere stefar, pågrepet og siktet for drap

- Uforståelig Av rapporten framgår det at det ikke ble gjennomført en rekonstruksjon av måten etterforskerne trodde hun drepte seg på, «hvilket framstår som uforståelig». Dette er et av flere etterforskningsskritt arbeidsgruppa mener burde vært utført. 

I rapporten heter det at selvdrapsteorien, som ble kommunisert til journalister allerede få timer at jenta var funnet død, «verken da eller senere hadde noe godt bevismessig grunnlag og at denne teorien i alt for stor grad har preget etterforskningen». Riksadvokaten mener hovedteorien virket begrensende på etterforskningen, og sier en full drapsetterforskning ikke ville vært ødeleggende også for å sjekke selvdrapsteorien.

- Udokumenterte teorier synes i for stor grad å ha dannet grunnlag for etterforskningsledelsens vurderinger og beslutninger, heter det i rapporten.

Mangelfull vitneoppfølging I tillegg påpekes det at:

• Politiet fulgte ikke opp trusselmeldinger.
• Et Facebook-spor burde vært fulgt opp med en rettsanmodning.
• Tre vitner som hadde informasjon om ukjente personer i nærområdet i det aktuelle tidspunktet ble ikke fulgt opp godt nok. 
• Undersøkelsene rundt mors tidligere samboer er mangelfull. Monikas mor ga opplysninger om ham i avhør samme dag som jenta ble funnet død.
• Det bemerkes også mangelfull sporsikring på åstedet. Årsaken til dette synes å være misforståelser og dårlig kommunikasjon.

Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen måtte legge betydelig press på politiet før etterforskningen ble gjenopptatt. Bistandsadvokaten ble også varslet av en politiansatt. Varsleren får skryt i rapporten: - Varslerens involvering av bistandsadvokaten har vist seg å bli helt avgjørende for at «Monika-saken» ble gjenopptatt. 

Varsleren var i møte med både sin leder og politimesteren i Hordaland, og det ble drøftet om saken skulle sendes til Kripos. Det ble den ikke før saken ble omtalt i media.

- Det er et tankekors at den første som reagerte på etterforskningens kvalitet og påtaleavgjørelse var en person som ikke hadde deltatt i etterforskningen, en person som ikke var preget av den tilsynelatende unisone aksepteringen av selvdrapsteorien, heter det i rapporten.

- Skulle ikke vært henlagt
Rapporten er i praksis knallhard kritikk av den første etterforskningen av saken.
- Vi har ikke brukt uttrykket kritikk, men vi har konstatert mange mangler. Vi har forsøkt å se hva politi og påtalemyndigheten kan lære av saken, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes, som har ledet arbeidsgruppa.

Han sier saken aldri burde vært henlagt i utgangspunktet.

- Saken var ikke moden for henleggelse og det var ikke grunnlag for henleggelsesgrunnen, sier Soknes.

Førstestatsadvokaten sier for mye av etterforskningen ble rettet mot å bekrefte selvdrapsteorien.

Læring Riksadvokatens arbeidsgruppe har identifisert det de kaller flere læringspunkter. Disse er innenfor områdene etterforskningsledelse, trening/øvelse, etterforskningsplaner, sakkyndige, sletting/oppbevaring av bevismateriale, åstedskoordinator samt innenfor retningslinjer for henleggelse av saker om mistenkelig dødsfall.

Allerede i desember i fjor krevde Riksadvokaten en praksisendring, slik at alle henleggelser i drapsetterforskninger nå må godkjennes av en statsadvokat.

Hordaland politidistrikt får 14 dager til å svare på rapporten. De har allerede varslet en omorganisering.

Saken oppdateres.