Etterforskningen i stampe

121 dager etter trippeldrapet på Orderud gård, har politiet fortsatt ingen ting som knytter de fire drapssiktede direkte til ugjerningen. Politiet har knapt nok indisier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fire måneder finnes det ingen bevis som knytter de fire siktede til ugjerningen.

Etterforskningen av 180-sporet - personen som uka før trippeldrapet ringte Opplysningen og fortalte at Anne Orderud Paust og hennes foreldre skulle drepes - står i stampe.

Dagbladet får bekreftet at flere av samtalene politiet har sjekket, kommer fra sentralbord.

Derfor er det nærmest umulig å si hvem som egentlig ringte.

En person med inngående kjennskap til trippeldrapssaken sier dette:

- Politiet vet nærmest alt fram til det berømte juleselskapet på Orderud gård lillejulaften i fjor, etter det vet man egentlig ingen ting.

Bare indisier

Politiet har funnet et pistolmagasin, som knyttes til Lars Grønnerød. Tekniske analyser viser at en av patronene som er funnet på drapsstedet - kårboligen på Orderud gård - har vært i dette magasinet. Men det er i seg selv ikke noe bevis for at Grønnerød eller de andre siktede har noe med trippeldrapet å gjøre. I beste fall er det et indisium.

Politiet mener motivet for drapet finnes i tvisten om garden. Det er heller ikke noe bevis, bare et mulig motiv.

DNA-sporet som ble funnet i kårboligen, holder heller ikke som bevis.

Drapsjegerne jobber i tillegg med fibrer som ble funnet i kårboligen. Politiet forsøker å knytte funnet til en av de siktede. Etter det Dagbladet erfarer har de tekniske analysene ikke ført fram. Skulle politiet finne ut hvem fibrene stammer fra, er heller ikke det noe annet enn et indisium.

To datamaskiner, Per Kristian Orderuds og Lars Grønnerøds, er beslaglagt. Så langt er det ikke noe som tyder på at dataekspertene har funnet informasjon av interesse i pc-ene.

For noen uker siden ble det kjent at skrift-eksperter tilknyttet Kriminalpolitisentralen konkluderte med at underskriften på skjøtet på Orderud gård kunne være forfalsket. Per Kristian Orderud har benektet dette i avhør.

Er underskriften forfalsket, er det i beste fall et indisium.

Uoppklart

En av Dagbladets kilder kommer med følgende beskrivelse av etterforskningen:

- Slik saken står og med det som er kommet fram, er det ikke noe som holder til en eventuell tiltale.

En annen kilde sier det slik:

- Det verste som kan skje er på vei til å skje. Slik saken står, tyder alt på at trippeldrapet vil forbli uoppklart. Politiet er tapere, de fire siktede vil aldri bli kvitt mistanken.

Ingen av dem Dagbladet har vært i kontakt med ønsker å bli sitert med fullt navn. Årsaken er at de frykter reaksjoner etter at riksadvokaten flere ganger har uttalt seg om påståtte lekkasjer fra Orderud-saken.

INGEN BEVIS: I juli i år foretok politiet husundersøkelse på Orderud gård. Verken disse eller andre beslag har ført til gjennombrudd i saken.