- Etterforskningen må granskes

Ekspolitiinspektør Leif A. Lier ved Oslo politikammer mener det er sådd så sterk tvil om etterforskningen av «Scandinavian Star»-tragedien at han vil ha etterforskningen gransket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som avdelingssjef for Oslo-politiets personavsnitt ledet Lier i 1990 den såkalte varslingsgruppa. Oppgaven var å ta seg av de mange hundre pårørende etter de 159 dødsofrene i ferjebrannen.

Dagbladet har i en artikkelserie satt søkelyset på at mange sentrale forhold i forbindelse med brannen er uavklart og at de offisielle svarene kan trekkes i tvil.

Den tidligere politisjefen mener at de pårørende har hatt så mye sorg at de i det minste fortjener at etterforskningen blir gransket når det framkommer nye opplysninger.

Rippet opp igjen

Lier tar til orde for at en uhildet gruppe må granske etterforskningen, som i ettertid har vært utsatt for til dels sterk kritikk.

- Det har kommet så mange antakelser om at det har skjedd ting som ikke tidligere er framkommet i saken, sier han.

Han poengterer at skriveriene har ført til at de pårørende har fått vonde tanker og en ny påminnelse om at de ikke har fått alle svarene.

- Det sitter fortsatt mange og lurer på hva som skjedde da deres kjære omkom i brannen. Derfor er det min oppfatning at påtalemyndigheten bør sørge for at det iverksettes etterforskning for å avklare om alle ryktene og påstandene er sanne eller usanne, sier Lier.

Norsk ansvar

Nå ligger begjæringen om ny etterforskning til behandling hos Danmarks riksadvokat. En eventuell beslutning om gjenopptakelse vil først bli tatt like over nyttår. Den danske påtalemyndigheten er primært opptatt av eier- og ansvarsforholdene i forbindelse med en eventuell forsikringssvindel med «Scandinavian Star».

Lier mener det ikke er noe i veien for at norsk påtalemyndighet beslutter å iverksette etterforskning og undersøkelser av norske forhold.

- Vi snakker selvsagt ikke om å etterforske selve brannsaken. Jeg ber om at man undersøker hva som skjedde under etterforskningen i Norge, og hva vi gjorde eller ikke gjorde i denne saken. Dette er det norsk påtalemyndighet som har ansvaret for.

- Er det noen prestisje knyttet til dette?

- Ikke for min del. Eventuell prestisje knytter seg i så fall til alle de pårørende som jeg arbeidet med den gangen og som jeg forsøkte å hjelpe så godt jeg kunne.

- Når jeg har lest Dagbladets serie, tenker jeg på de pårørende, som har en masse spørsmål og ikke får svar. Personlig er jeg helt avslappet til hva undersøkelsene vil vise. Mitt poeng er at de pårørende fortjener en slik gransking, sier Lier.

KATASTROFESKIPET: «Scandinavian Star» ble rammet av brann i Skagerrak den 7. april 1990. 159 personer omkom i brannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer