Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

32 år siden Olof Palme ble drept

Etterforskningslederen er sikker: Det var ikke Christer Pettersson som drepte Palme

Men Krister Petersson er sikker på at drapet blir oppklart.

DREPT: 32 år etter han ble drept, er drapet på Olof Palme fremdeles ikke oppklart. Men etterforskningslederen er overbevist om at det blir det.Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
DREPT: 32 år etter han ble drept, er drapet på Olof Palme fremdeles ikke oppklart. Men etterforskningslederen er overbevist om at det blir det.Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, 28. februar, er det på dagen 32 år siden Sveriges statsminister Olof Palme ble drept. På tross av de enorme ressursene som er brukt på etterforskningen gjennom årene, er saken fremdeles formelt sett uløst.

Så mange som 130 personer har stått fram og hevdet at de sto bak ugjerningen, og konspirasjonsteoriene lever i beste velgående for et av Sveriges største drapsmysterier.

- Vi vil løse det

Men etterforskningen er ikke lagt død. 1. februar i fjor tok Krister Petersson over Palme-etterforskningen. Han er fremdeles sikker på at drapet blir oppklart.

- Jeg er overbevist om at vi vil løse det, sier etterforskningsleder Krister Petersson til kringkasteren SVT.

Natta skuddene falt skal flere vitner ha observert en mann som forfulgte Palme-ekteparet fra kinoen de hadde vært på. Flere av dem identifiserte seinere en mann ved navn Christer Pettersson som forfølgeren.

I desember 1988, nesten tre år etter drapet, ble Pettersson arrestert, mistenkt for drapet på Olof Palme. Pettersson blir dømt for drapet i tingretten, men noen måneder seinere blir han frifunnet grunnet manglende bevis.

I 2004 ble Pettersson innlagt på sykehus etter å ha blitt funnet bevisstløs og med store hodeskader. Han døde 57 år gammel samme år.

Selv om Pettersson ble frifunnet er det mange som tror at han er gjerningspersonen, blant dem Olof Palmes sønn, Mårten Palme. Han var på samme kinoforestilling som sin far den skjebnesvangre kvelden, og tok farvel med ham bare seks minutter før skuddene falt.

- Jeg tror det var Christer Pettersson, sa Mårten til Dagbladet i 2016.

- Hva bygger du det på?

- Min egen gjenkjennelse. Og at andre vitner har sett mye av det samme, de tre kvartalene langs Sveavägen.

Men etterforskningsleder Krister Petersson deler ikke Mårten Palmes vurdering.

- Hva jeg personlig tror har ikke så stor betydning, men man kan konstatere at han er det eneste mennesket i hele verden som er frikjent for dette drapet, sier Petersson.

Tror ikke det var Pettersson

Han sier at Pettersson ikke er en person de aktiv jobber med i etterforskningen.

- Det er ikke min hovedhypotese, sier Krister Petersson.

- Tror du overhodet at det var ham?

- Nei.

Olof Palme var altså på vei hjem etter et kinobesøk sammen med sin kone Lisbet da han ble skutt. Etter filmen, rundt klokka 23.15, begynte ekteparet å spasere sørover i Sveavägen i Stockholm sentrum.

Filmbesøket ble bestemt på kort varsel, og Palme hadde tidligere på dagen sendt sine livvakter hjem.

Tidligere i år brøt Anna Hage, som var den første på stedet etter at Olof Palme ble skutt, sin taushet om opplevelsene hun hadde den natta.

Hun var også på vei hjem fra kino den kvelden, da tre personer - to menn og en kvinne - plutselig fanget hennes oppmerksomhet. Så faller en av dem til bakken.

Tredjemann løper av gårde og forsvinner ut i Stockholmsnatta. Hage, som på drapstidspunktet var en 17 år gammel sykepleierstudent, stormer til stedet sammen med en annen person, og begynner å utføre livreddende førstehjelp.

«Mannen blør fra brystet. Skjorta er helt rød. Jeg ser at det kommer mye mer blod. Nå er blodpølen rundt ham stor. (...) En, to, tre, fire, fem … Jeg legger press mot brystet hans», heter det i boka Hage nylig ga ut.

Først da ambulansen var på plass på stedet ble Hage klar over at det var Palme hun hadde forsøkt å redde.

En drøy halvtime etter at han ble skutt erklæres Olof Palme død på Sabbatsbergs sykehus klokka 00.06. Ved siden av ham sitter kona Lisbet i sjokktilstand.

Drøye to timer etter drapet utløses riksalarmen. Tragedien er et faktum.

Navngitt mann

I årene etter drapet har altså teoriene, og konspirasjonsteoriene, vært mange.

For snaue to år siden kom det nye teorier fra troverdige kilder, nemlig Walter Kegö, tidligere leder for det svenske overvåkningspolitiets (Säpo) Palme-gruppe, og etterforsker Jan-Henrik Barrling.

De har pekt ut en navngitt mann som drapsmannen.

- Vi mener vi kan plassere ham på Sveavägen rundt tidspunktet for drapet, sa Kegö i 2016.

Den utpekte drapsmannen skal, ifølge Kegö og Barrling, ha bånd til både Sovjetunionen og en narkoliga, og skal ha vært medlem i ei attentatgruppe som sto bak drapet på den sosialdemokratiske statsministeren.

De to etterforskerne gjennomgikk i 2016 et sju timer langt avhør med Palme-gruppa, og overleverte også 80 siden med dokumenter, med opplysninger som ifølge dem var ukjent for politiet.

Hvorvidt det har kommet noe konkret ut av opplysningen til de to etterforskerne, er så langt ikke blitt gjort kjent.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!