Etterkommere av slaver saksøker forsikringsselskap

Ti etterkommere av afrikanske slaver i USA krever minst 14 milliarder i erstatning av forsikringsgiganten Lloyd's og to amerikanske selskaper som tjente grovt på slavehandelen på 1700-og 1800-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lloyd's blir saksøkt fordi de forsikret skipene som ble brukt i slavehandelen. FleetBoston Financial Corp. beskyldes for å ha finansiert skipene, mens RJ Reynolds Tobacco Company saksøkes for å ha kjøpt slaver. Selskapene tjente penger på etnisk rensing, voldtekt, tvangsfôring, kidnapping og mord, ifølge søksmålet.

Saksøkerne har skaffet DNA-bevis de hevder knytter dem til forfedre som ble fraktet på kjente slaveskip mellom Afrika og USA.

En av saksøkerne sier han har papirene fra Loyds som forsikret skipet hans forfedre ble fraktet over til USA på, melder BBC.

Det er den høyt profilerte amerikanske advokaten Edward Fagan som representerer de ti etterkommerne som nå går til sak mot de tre selskapene.

- Vi saksøker dem for folkemord. Lloyd's var en av eikene i et hjul av sammensvergelse. Lloyd's visste at det de gjorde førte til undergangen for de innfødte. De tok mennesker om bord på skipene og slettet deres identitet, sier advokat Fagan, som benekter at saken er foreldet.

Fagan har tidligere vunnet en sak mot flere sveitsiske banker på vegne av ofre fra nazismen. Selskapene gikk med på å betale en erstatning på 1,25 milliarder dollar.

Stjerneadvokaten har også stått i spissen for et søksmål mot en rekke selskaper for deres rolle under apartheidregimet i Sør-Afrika.

NTB-AFP