Etterlater norske småbarn i Afrika

Rundt ti norske småbarn er blitt etterlatt av sine foresatte i Afrika de siste månedene. Utenriksdepartementet (UD) mener foreldrene er redde for at barna skal bli for «norske».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småbarn, som enten er norske statsborgere eller har oppholdstillatelse i Norge, har dukket opp på norske utenriksstasjoner i Afrika. De fleste er under ti år gamle, ifølge Utlendingsdirektoratet.

Barna har vært med foreldrene på ferie til deres opprinnelige hjemland, men har ikke fått lov å bli med tilbake til Norge, skriver Aftenposten.

- Vi er bekymret, ikke minst fordi problemet kan se ut til å være økende. Her kan det dessuten være store mørketall, sier avdelingsdirektør Torbjørn Holthe i UD til avisa.

UD tror barna i mange tilfeller etterlates fordi foreldrene synes de har blitt for norske. I andre tilfeller har også foreldrene hevdet at det ikke er dem som er barnas biologiske foreldre, selv om de har søkt familiegjenforening i Norge. Barna som blir hentet hjem til Norge risikerer å miste oppholdstillatelsen, hvis den er gitt på bakgrunn av at de foresatte er barnas biologiske foreldre.

En 11 år gammel jente fikk nylig hjelp til hjemreisen fra Etiopia, men flere småbarn venter fremdeles på å få komme hjem fra Addis Abeba, bekrefter UDI.

Justisdepartementet har innkalt UD, Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og UDI til møte 7. desember for å diskutere blant annet hvem som har ansvaret for disse barna.

(NTB)