Etterlater seg tidenes største underskudd

- Hvis det ble delt ut olympiske medaljer i økonomisk uansvarlighet ville president Bush fått gull, sølv og bronse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Underskuddet i det amerikanske statsbudsjettet for 2009 blir rekordhøyt.

George W. Bush etterlater seg et budsjett som går hele 482 milliarder dollar i minus, nesten 2, 5 billioner norske kroner, ifølge beregninger som ble lagt fram av Bush-administrasjonen i går.

Underskuddet blir det største noen sinne i dollar, selv om noen underskudd på 80-tallet og tidlig på 90-tallet var høyere målt som prosent av BNP, skriver nyhetsbyrået AP.

Reelt sett er det enda høyere.  Stikk i strid med det som er vanlig praksis har administrasjonen latt være å telle med 80 milliarder kroner i krigskostnader, ifølge nyhetsbyrået.

Arvet overskudd

Økonomien gir med andre ord John McCain eller Barack Obama langt fra noe drømmeutgangspunkt når en av dem tar over som president senere i år. Situasjonen var annerledes for George W. Bush.

Da han overtok som president etter Bill Clinton i 2001 arvet han et budsjettoverskudd på 128 milliarder dollar.

Siden den gang har han levert budsjett med underskudd hvert eneste år, ifølge CNN.

 DYR PRESIDENT:  George W. Bush etterlater seg et rekordstort underskudd. Foto: AP Photo/Ron Edmonds
DYR PRESIDENT: George W. Bush etterlater seg et rekordstort underskudd. Foto: AP Photo/Ron Edmonds Vis mer

Presidenten har brukt masse penger på krigføringen i Irak og Afghanistan. Det har også kommet mindre penger inn i statskassa på grunn av skattekutt og stagnasjonen i økonomien.

Kritikk

Bush-administrasjonen sier selv at neste års rekordunderskudd skyldes stagnasjon i økonomien og kostnadene på den økonomiske hjelpepakken som er vedtatt.

Ikke uventet må Bush likevel tåle sterk kritikk fra opposisjonen for sin økonomiske politikk.

- Hvis det ble delt ut olympiske medaljer i økonomisk uansvarlighet ville president Bush fått gull, sølv og bronse. På de åtte årene han har sittet som president, har han hatt de fem høyeste underskuddene noen gang, og det høyeste av disse er ventet i 2009, når han forlater stillingen, tordner lederen av senatets budskjettkomité, demokraten Kent Conrad.

Han beskylder Bush for å ha sløst vekk overskuddet han overtok fra Bill Clinton, og mener den økte utenlandsgjelden USA har tatt opp for å dekke underskuddet har svekket dollaren og skadet økonomien generelt.

Endrer ikke valgløftene

Økonomi er blitt det viktigste elementet for de fleste velgerne i USA, og derfor også for de to rivalene som kjemper om å bli USAs neste president.

Etterlater seg tidenes største underskudd

Til tross for de dystre tallene som ble lagt fram i går, er det ingen av presidentkandidatene som firer på valgflesket. McCain står fast ved skattelettene han har lovet, og Obama vil fortsatt utvide helse- og utdanningsprogrammene.

Disse løftene kan de imidlertid bli nødt til å bite i seg for å få økonomien på fote igjen, mener flere.

- Hvem det enn blir som blir president vil få en svært edruelig første uke på sitt nye kontor, sier Kent Conrad.

TVILSOM ÆRE: Leder i senatets budsjettkomité Kent Conrad gir Bush-admninistrasjonen gull, sølv og bronse for høyeste underskudd på statsbudsjettet.
TUNG ARV: USAs neste president Barack Obama eller John McCain arver et stort underskudd. Likevel firer de ikke på de økonomiske valgløftene.