STERKT GJENSYN: De britiske etterlatte kom fra alle kanter av landet for å samles i Edinburgh, halvannet år etter at de første gang møttes for å ta opp erstatningssaken med Norge. Gjensynsgleden var stor, (f.v) Lyse Simon, Ann Marie McCreath, Linda Crammond, Ruth Crammond og Clare Lucas. Foto: Lars Eivind Bones
STERKT GJENSYN: De britiske etterlatte kom fra alle kanter av landet for å samles i Edinburgh, halvannet år etter at de første gang møttes for å ta opp erstatningssaken med Norge. Gjensynsgleden var stor, (f.v) Lyse Simon, Ann Marie McCreath, Linda Crammond, Ruth Crammond og Clare Lucas. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Etterlatte etter britiske nordsjø-dykkere får millionerstatning

- Takk, Norge!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||EDINBURGH (Dagbladet): Etter først å ha avslått søknadene, snudde pionerdykkernemnda og besluttet å gi samme erstatning til de britiske enkene og barna som til norske etterlatte.

— Vi er dypt takknemlige for dem som har kjempet vår sak. Da den gledelige beskjeden kom, tok det fire timer før jeg virkelig forsto at det var sant, sier Clare Lucas (34).

Hun var åtte år da pappa Roy Lucas omkom på Byford Dolphin- plattformen høsten 1983, ulykken er den verste i norsk dykkerhistorie med fem døde.

Fikk skylda

Clare Lucas feiret gjennomslaget i pionerdykkernemnda sammen med fire andre etterlatte i Edinburgh.

— Takk, Norge! Det handler ikke om pengene, men om anerkjennelse for den jobben mannen min gjorde, sier Ruth Crammond (59).

Hennes Bill fikk skylda for å ha forårsaket Byford Dolphinulykken.

— Jeg og barna har i alle år levd i skam på grunn av beskyldningene, som jeg først nylig fikk vite var usanne, sier hun. Lyse Simon (38) forteller om hvordan livene deres ble brutalt forandret over natta.

— Vi måtte vokse opp i den ytterste fattigdom fordi fedrene våre døde på jobb i Nordsjøen for olje-Norge. Ingen fortalte at vi hadde krav på noe som helst. Vi ble sendt hjem til England fra Stavanger og overlatt til oss selv, sier Lyse Simon.

Hun er datter av Michael Brushneen, som rakk å kalle opp datteren etter Lysefjorden før han omkom i ei arbeidsulykke på dypet våren 1971 da hun var tre uker gammel.

Et siste dykk
Søsteren Ann Marie var fem år da faren døde fordi han ble bedt om å gjøre et siste dykk etter at han hadde bestemt seg for å slutte på grunn av manglende sikkerhet.

— Han var for ansvarlig til å si nei da dykkerselskapet manglet en mann. Faren vår ble drept fordi de sendte ham ned på dypet med utstyr som ikke var i orden, sier Ann Marie McCreath (43).

Hvordan vite?
Sammen med Clare Lucas har hun jobbet hardt for at den norske staten skulle yte de etterlatte rettferdighet. Først for halvannet år siden ble kvinnene klar over at det var mulig å søke kompensasjon for fedrenes død.

— NAV har opplyst oss at vi også hadde hatt krav på barnepensjon hvis vi hadde søkt. Men hvordan kunne vi vite? spør Ann Marie.

Snuoperasjonen Overlege Kari Todnem er medlem i Pionerdykkernemnda og har kjempet dykkernes sak siden hun skrev doktoravhandling på 80-tallet om helseskader etter dypdykking. Etter at nemnda avslo søknaden fra de britiske etterlatte i fjor høst, uttalte Todnem til Dagbladet at enkene og barna burde fått erstatning.

— Hele nemnda tenkte gjennom saken på nytt og konkluderte enstemmig med å si ja. Vi fikk dokumentert fra NAV at de hadde rettigheter i forhold til Folketrygden. De etterlatte fortjente dette. Deres fedre og ektemenn var i samme situasjon som norske dykkere. De jobbet side om side, de døde side om side, påpeker Kari Todnem.

Hun mener de utenlandske dykkernes innsats hadde stor betydning da Norge ble en oljenasjon.

— I den første tida var vi avhengig av de britiske og amerikanske dypdykkerne som lærte opp norske dykkere i Nordsjøen. Vi står i takknemlighetsgjeld til dem og deres familier, sier Todnem.

Roser nemnda

Advokat Carl Gunnar Sandvold uttrykte undring over avslaget i en kommentar til Dagbladet 2. desember i fjor. Sandvold har hatt 80 offshoredykkere, deriblant mange utenlandske, som klienter. Nå har han bistått de britiske etterlatte i anken etter avslaget i Pionerdykkernemnda.

— Jeg må rose nemndas medlemmer for at de var villige til å se på saken med friske øyne. Det er veldig kjekt at de lyttet til nye argumenter og snudde, sier Sandvold.

Vinteren 2003 fikk Stavangeradvokaten sammen med Henning Jakhelln Stortinget til å heve kompensasjonen til dykkerne fra 30G til 40G.
 
— Nå kommer det heldigvis også de britiske etterlatte til gode, sier Sandvold.

I Edinburgh skåler de pårørende for hjelpen fra Carl Gunnar Sandvold.

— Han har gjort en flott jobb for oss. Det samme har de tidligere dykkerne Jan Warloe og Arne Jentoft. Men mest av alt er vi takknemlige for motet til Kari Todnem. Hun vil alltid være vår helgen, sier Clare Lucas.

Dykker-erstatning

• 268 offshoredykkere har søkt erstatning fra pionerdykkernemnda.
• 220 dykkere har fått ja, 47 har fått nei, mens en søknad er uavklart.
• 66 etterlatte har søkt erstatning.
• 45 pårørende etter 26 dykkere har fått ja, 19 har fått nei, mens to søknader er trukket.
Kilde: Pionerdykkernemnda

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer