Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlatte kritiserer 22. juli-kommisjonen

Mener norsk politi fremstår som en vanstyrt etat uten vedlikehold av den kompetanse og trening som er nødvendig.

FÅR KRITIKK: 22. juli-kommisjonen får sterk kritikk fra de etterlatte. Her fra presentasjonens av kommisjonen rapport. F.v.:  kommisjonens leder,  Alexandra Bech Gjørv,  Ragnar L. Auglend, Stefan Gerkman, Hanne Bech Hansen, Laila Bokhari, Torgeir Hagen, Guro Hjeltnes, Karin Straume, Einar Enger og Linda M. Paulsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: 22. juli-kommisjonen får sterk kritikk fra de etterlatte. Her fra presentasjonens av kommisjonen rapport. F.v.: kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, Ragnar L. Auglend, Stefan Gerkman, Hanne Bech Hansen, Laila Bokhari, Torgeir Hagen, Guro Hjeltnes, Karin Straume, Einar Enger og Linda M. Paulsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støttegruppen for de etterlatte etter 22. juli kommer med kraftig kritikk mot 22. juli-kommisjonen i sin høringsuttalelse til kommisjonens rapport.

Støttegruppen mener blant annet at kommisjonen behandlet politiets båttabber og manglende lokalkunnskap under Utøya-aksjonen lettvint. I tillegg mener gruppen at behandlingen av etterlatte og overlevende ikke er blitt fulgt skikkelig opp, skriver Aftenposten.

De etterlatte har foreløpig vært forsiktige med å kritisere myndighetene, politiet og regjeringen etter 22. juli, men i høringsuttalelsen kommer det kraftig kritikk.

Blant annet tolker de Gjørv-kommisjonens rapport som at norsk politi er vanstyrt.

«Norsk politi fremstår i dag som en vanstyrt etat uten vedlikehold av den kompetanse og trening som er nødvendig for å beskytte borgere», skriver Støttegruppen i uttalelsen.

De etterlyser en fullstendig snuoperasjon i norsk politi, men uttrykker samtidig tvil om det finnes ledere i politiet som kan få til en slik endring.

Støttegruppen beklager også sterkt at kommisjonen av kapasitetshensyn valgte å ikke gå inn på hvordan oppfølgingen av de overlevende og etterlatte har vært.

«Mens akuttfasen er godt kartlagt, er det et stort savn for oss rammede at kommisjonen ikke har sett nærmere på den psykososiale oppfølgingen som har, eller skulle ha vært gjort, av kommunene», skriver leder Trond Henry Blattmann.

Han viser til at Støttegruppen vet om mange enkeltpersoner og familier som ikke har fått den hjelpen de trenger.

(NTB)