Etterlatte lettet over domfellelse

Tove Følid er lettet over at «Sleipner»-kapteinen ble dømt i Gulating lagmannsrett, men svært skuffet over at han måtte ta skylden alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagmannsretten fant ikke grunnlag for å dømme rederiet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) for mangelfull opplæring av mannskapet på «Sleipner». Kaptein Sverre Johan Hagland derimot må bebreides for klar uaktsomhet, mener retten. Han ble dømt til seks måneder betinget fengsel.

- Det er en lettelse. Jeg synes dommen er korrekt, men det er en skuffelse at ikke HSD ble dømt. Og Sjøfartsdirektoratet burde vært på tiltalebenken, sier Tove Følid, fungerende leder i Støttegruppen for de etterlatte etter «Sleipner»-ulykken, til NTB.

Lovverk

Følid mistet sønnen sin da hurtigbåten «Sleipner» sank nord for Haugesund 26. november for fire år siden. Hun har fulgt rettsforhandlingene både i Sunnhordland tingrett i fjor og i Gulating lagmannsrett i høst. I tingretten ble både den 57 år gamle kapteinen og rederiet frikjent. Da dommen var avsagt fredag, var Følid lett skjelvende i stemmen.

- Jeg hadde mange sommerfugler i magen i dag, ja, sier hun.

Men selv om hun et lettet over domfellelse, er hun oppgitt over at rederiet er frikjent. Ikke minst er hun overgitt over grunnen til frikjennelsen.

- Det er skremmende at fordi lovverket ikke er tilstrekkelig, kan ikke rederiet dømmes, påpeker hun.

Håpet på frifinnelse

Støttegruppen har siden havariet, som kostet 16 mennesker livet, krevd at noen stilles til ansvar for den alvorlige ulykken. Kaptein Hagland har tydelig tatt inn over seg følgene av grunnstøtingen. Gjennom hele rettsforhandlingene har han sittet som en støtte, uten å bevege seg. Slik tok han også imot dommen fredag.

- Håpet var selvfølgelig frifinnelse, sier hans forvarer, advokat Per Magne Strandborg.

Hagland ønsket ikke å kommentere dommen, men overlot - tydelig preget - kommentarene til Strandborg.

- Jeg stiller meg uforstående til dommen og til de bevisene lagmannsretten har lagt til grunn, sier Strandborg. Han ønsket at retten skulle gå gjennom seilingsruten i en simulator. Det ville ført til en annen slutning, mener advokaten.

Lagmannsretten mener «Sleipner»-kapteinen styrte rett mot Bloksen da han grunnstøtte, mens Strandborg hevder at kapteinen uaktsomt har svingt. Nå er skyldspørsmålet endelig avgjort, og Hagland har to uker til å bestemme seg om han vil anke.

- Vi vil bruke disse to ukene på å bestemme oss for hva som er riktig å gjøre, og hvilke muligheter vi har, sier Strandborg.

Ansvar

Det tok lagmann Martin Tenold tre kvarter å leste hele dommen. Salen var fullsatt av tilhørere, alle tydelig spent på både utfall og begrunnelse for avgjørelsen. Dramatikken fra «Sleipner»-ulykken er ennå tydelig lesbar både hos pårørende og overlevende.

Selv om HSD nok en gang er frifunnet, preger ulykken også rederiet, sier informasjonssjef Arild Sondre Sekse.

- Frifinnelsen fritar oss ikke fra det moralske ansvaret. Det var vår båt som gikk på grunn, sier Sekse.

I domspremissene retter lagmannsretten klar kritikk mot et mangelfullt regelverk. Sjøfartsdirektoratet ble likevel ikke tiltalt.

Aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, er fornøyd med at kaptein Hagland ble dømt i samsvar med hans påstand. Nå skal han gå grundig gjennom frifinnelsen av HSD.

- Jeg vil snart sende min innstilling til Riksadvokaten. Så er det opp til dette embetet om saken skal ankes, sier Stolt-Nielsen.

(NTB-Bodil K. Sandvik)