KREVER ERSTATNING: De etterlatte etter to briter som ble drept i terrorangrepet mot In Amenas i Algerie, saksøker nå det britiske oljeselskapet BP for dårlig sikkerhet ved gassanlegget. Foto: AP Photo
KREVER ERSTATNING: De etterlatte etter to briter som ble drept i terrorangrepet mot In Amenas i Algerie, saksøker nå det britiske oljeselskapet BP for dårlig sikkerhet ved gassanlegget. Foto: AP PhotoVis mer

Etterlatte saksøker BP etter In Amenas-angrepet

Anklager om dårlig sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De etterlatte etter to briter som ble drept i terrorangrepet mot In Amenas i Algerie, saksøker nå det britiske oljeselskapet BP for dårlig sikkerhet ved gassanlegget.

40 ansatte fra ti land ble drept da militante islamister stormet anlegget og tok gisler, blant dem fem norske Statoil-ansatte. Anlegget ble drevet av britiske BP, sammen med Statoil og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

Seks briter ble drept i terrorangrepet for to år siden, to av dem rett nok av algeriske regjeringsstyrker da de stormet anlegget, kom det fram under et likskue i Old Bailey i London torsdag.

I henhold til britisk lov skal det holdes likskue når noen blir drept i voldshandlinger eller dør på unaturlig eller uforklarlig vis. Likskuet forsøker å fastslå hendelsesforløpet, men uten direkte å ta stilling til skyldspørsmålet.

Alvorlige mangler Under torsdagens likskue pekte dommer Nicholas Hilliard på alvorlige sikkerhetsmangler ved In Amenas-anlegget og viste til at det verken var væpnede vakter ved inngangen til boligområdet eller i vanntårnene, samt at hovedporten sto åpen.

- Dersom porten hadde vært lukket, så kunne det i det minste ha sinket terroristene en kort stund, slo Hilliard fast.

- Om dette kunne ha spart livene til noen av dem jeg nå etterforsker dødsfallene til, er det ikke mulig å si med sikkerhet, la han til.

Saksøker De etterlatte etter to av britene som ble drept, Stephen Green og Carlos Estrada, vil nå saksøke BP for den sviktende sikkerheten ved In Amenas-anlegget.

- Det har vært tungt å høre bevisene som er lagt fram og føle at Carlos' død kunne og skulle ha vært forhindret, sa Estradas enke via sin advokat torsdag.

- Bevisene som har kommet fram under denne høringen, har virkelig vært sterke, la hun til.

Estradas enke vil kreve BP for erstatning på størrelse med det mannen ville ha bidratt med til henne og datteren resten av livet.

- Kunne vært unngått - Likskuemannen fant at BPs måte å drive risikovurdering på, var et skikkelig rot. Han fastslo at det ikke var væpnede vakter ved inngangen. Hva mer trenger vi å vite, sier enkens advokat Andrew Ritchie.

David Greens far Stephen er enig og mener drapet på sønnen kunne ha vært unngått.

- De massive sikkerhetsforbedrelsene BP og andre har gjort siden angrepet, kunne ha stanset terroristene dersom de var blitt gjennomført tidligere, sier han.

Omfattende gjennomgang BP har ikke kommentert trusselen om søksmål fra de etterlatte, men sier at de og deres partnere Statoil og Sonatrach har foretatt en omfattende gjennomgang av sikkerheten ved anlegget etter terrorangrepet i januar 2013.

- Vi og våre partnere i In Amenas vil gjøre alt vi kan for å forhindre noe slikt fra å skje igjen, heter det i en kunngjøring fra BP.

(NTB)