Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlengtet ekteskapslov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En seier for kjærligheten, sa barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt da hun fredag la fram regjeringens forslag til ny ekteskapslov som likestiller homofile og heterofile. På en slik merkedag, omgitt av homofile aktivister som har kjempet en lang og tøff kamp for å nå hit, hadde den ferske statsråden all grunn til å ta i bruk store ord.

Den nye loven er et etterlengtet og symboltungt gjennombrudd for homofiles rettigheter i det norske samfunn, selv om det ennå gjenstår noe før homofile er fullstendig likestilt. Veien hit har vært brulagt med fordommer og kristen konservatisme. Fredagens jubilanter vet hva det har kostet, og at det lenge var en ensom kamp uten videre støtte av de folkevalgte før i de senere år. Motstanden har ikke minst rammet tusenvis av barn som lever med homofile foreldre, og den har bidratt til å gjøre livet umulig å leve for mange unge, viser selvmordsstatistikken for homofile ungdommer. Det er et alvorlig tankekors at det har fått pågå så lenge.

Loven vil få konsekvenser i resten av lovverket, blant annet når det gjelder retten til adopsjon og assistert befruktning, to stridstemaer, hvor rødgrønne vil ta dissens i Stortinget. Det er tradisjon for å stille representantene fritt i såkalte verdispørsmål, men det ville svekke lovens betydning om den ikke medfører at homofile oppnår likestilling også på disse områdene. Den statlige diskrimineringen av homofile bør være historie en gang for alle med den nye loven.

Om noen år vil vi forhåpentlig spørre hvordan i all verden vi kunne leve så lenge med lovfestet diskriminering på grunnlag av seksuell legning. Men de sterke kreftene som har strittet imot likestilling til alle tider, er fortsatt merkbare. Prester i statskirken kan fortsatt nekte å vie homofile par. Tida er derfor moden for å erkjenne at ekteskapet er en juridisk kontrakt som tas hånd om av myndighetene, slik tilfellet er i de fleste andre land. Hvor og av hvilken gud man ønsker velsignelse, bør være opp til de enkelte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media