Etterlengtet forandring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Barack Obama seint i natt vant delstaten Ohio var det gjort. For fire år siden var det George W. Bush som tok delstaten. Fremdeles mener mange at opptellingen den gangen var tvilsom, men den avgjorde valget for Bush. Nå vant ikke bare demokratene den viktige vippedelstaten tilbake. Velgerne sørget også for at årets presidentvalg ble historisk og et stort skritt i spennende retning for USAs flerkulturelle samfunn. Valget av Barack Obama har vist at USA har vokst opp, og at det er mulig for en såkalt minoritetsperson å bli leder for verdens eneste supermakt.

Godt hjulpet av finanskrisa og tidenes mest upopulære president, George W. Bush, har amerikanerne denne gangen gått mann av huse for å få en etterlengtet forandring. Valget har vist at et stort flertall Hillary-velgere, som sverget at de aldri skulle stemme på Obama, gjorde det likevel. Den såkalte Bradley-effekten, at velgere sier de stemmer på en svart kandidat, men ikke gjør det på valgdagen, har heller ikke vist seg å være virksom. Obama var avhengig av å vinne en delstat som sist ble vunnet av Bush og klarte det. Om 76 dager flytter Barack Obama inn i Det hvite hus med førstedame Michelle og deres to døtre. Det er 44 år siden president Lyndon Baines Johnson undertegnet borgerrettighetsloven i 1964 som avskaffet USAs apartheid.

Valget av Barack Obama vil gjenvinne respekten for det demokratiske USA, men oppgavene som den nye presidenten skal ta fatt på er enorme. Jublende mennesker langt utenfor USAs grenser vil snart forstå at den amerikanske presidenten ikke er en trollmann. Krigene i Irak og Afghanistan kan ikke avsluttes med et fingerknips, børsen vil ikke automatisk gå til værs og den nye presidenten vil bruke lang tid på å stanse den økonomiske nedgangen og arbeidsløsheten som medfølger. Global kapitalisme vil fortsette. Det samme vil den grunnleggende oppfatningen amerikanere har om sin ledende rolle i verden som redningsmann og leder.

Vi håper noe av det første president Obama gjør er å avvikle fangeleiren Guantanamo Bay på Cuba. Vi håper også at han sørger for at fangene, som er tatt i krigen mot terror, får tilbake sine juridiske rettigheter, og at Genèvekonvensjonen igjen blir respektert. Vi setter vår lit til at Obama vil ha en dialog med land som Iran og Syria og legge Bush-doktrinen om forkjøpskrig død. Og det skal bli spennende å se hvor han vil plassere personer som Hillary Clinton og Colin Powell i administrasjonen han skal bygge opp. Innenriks må Obama jobbe hardt for at arbeidsløsheten ikke skal bli for stor som følge av finanskrisa. Oppgavene er mange og tilsynelatende uoverkommelige. Men demokratene har hatt en brakseier også i Kongressen som de ikke må skusle vekk. Det er mye å rydde opp etter åtte år med Bush-administrasjonen.