Etterlot Veronica morderens fotspor?

FROGNER (Dagbladet): «Morderens avtrykk,» sa aktor Jørn Maurud. Det var onsdag morgen. Rettssaken var nettopp begynt. Maurud snakket om avtrykk etter en halv damesko, størrelse 40. Den som bar skoen, drepte tre mennesker natt til 22. mai 1999. I dag inntar Veronica Orderud (29) vitneboksen. Hun vil både nå og seinere i saken bli forsøkt knyttet til skoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknikere fant avtrykket etter bakre halvdel av dameskoen på et glasskår fra den knuste verandruta på baksida av kårboligen. Den som hadde skoen på, tråkket på skåret på vei inn eller ut etter at ruta ble knust. Samme avtrykk ble funnet i rommene der drapene ble begått: i Kristian og Marie Orderuds soverom (Kristian drept), i TV-stua (Marie) og kjøkkenet (datteren Anne).

- Avtrykkene posisjon i forhold til likene og skuddvinklene gjør det nærliggende å si at dette er morderens avtvtrykk, sa statsadvokat Jørn Maurud i sitt innledningsforedrag.

På skomesse

Skoen som ble brukt, er en damesko av merket Marc Bohan Streetwear. Sporet har vært så hett at Kripos-tekniker Geir Hansen ble sendt til en skomesse i Italia for å innhente informasjon.

Det er i første rekke to forklaringer som knytter Veronica Orderud til skoen, og dermed også til åstedet:

  • Et politiavhør med halvsøsteren Kristin Kirkemo Haukeland. I avhøret forteller Kristin om det berømte selskapet på Orderud gård lille julaften 1998. Hun er sint på de andre tre og setter seg i et tilstøtende rom mens Lars Grønnerød, Per Orderud og Veronica Orderud angivelig planlegger trippeldrapet. Det snakkes om raggsokker og skotøy.

Kristin sier hun hører Veronica si omtrent følgende: - Jeg kan ikke bruke min egen skostørrelse. Jeg må bruke større sko så de ikke kan spores tilbake til meg. Hun bruker størrelse 36- 37 til vanlig. «Morderens avtrykk» er trolig størrelse 40.

  • En vitneobservasjon fra Sverre Martin Kirkemo og hans samboer Lise Wettergreen. Kirkemo er Kristins kjødelige far og Veronicas adoptivfar. Kirkemo og Wettergreen knytter Veronica til et liknende skopar. Ifølge de to skal Veronica ha kommet på besøk til dem iført slike sko. Sverre Martin Kirkemo skal etter planen innta vitneboksen 11. mai. Han har også gitt opplysninger til politiet om at Veronica kan ha hatt et par raggsokker av samme type som ble funnet bak kårboligen etter trippeldrapet.

Aktorene Jørn Maurud og Olav Thue tror at personen med dameskoene, som enten utførte drapene alene, eller deltok under handlingen, kom til kårboligen med raggsokker trukket over skoene.

På vei gjennom skogen og til verandadøra tråkket morderen den ene sokken halvveis av seg så hælpartiet på dameskoen ble avdekket. Under flukten gjennom den samme skogen etterpå glir raggsokken umerkelig av skoen og blir liggende igjen.

- Slik kan det ha skjedd, ja, sier Maurud diplomatisk.

Åtte sokker

Veronica har i avhør nektet for å ha eiet et par damesko av det aktuelle merket.

På et tidspunkt ble hun forelagt åtte ulike raggsokker. Sokk nummer seks i rekken ble funnet ved kårboligen. Hun gjenkjente noen sokker, men ikke nummer seks. I dag er det kjent at politiet tror Orderud-sokken ble strikket av et nå avdød medlem av familien Kirkemo.

I tillegg skal ifølge VG to vitner ha observert at Veronica ble likblek da Kristin Kirkemo Haukelands seks år gamle sønn sa høyt: «Den sokken har jeg sett før!», da sokken ble presentert på TV. Hun skal ha gitt uttrykk for at noen måtte få den ungen til å tie stille. Da det kom fram at gutten hadde gjenkjent sokken fra et avisfoto, skal Veronica ha blitt svært lettet.

I tillegg til sokker og sko ventes Veronica å bli kjørt hardt på et par andre saker:

  • Skuddet som gikk av lille julaften. Først nektet hun. Måneder seinere vedgikk hun faktum. Innrømmelsen gikk tilsynelatende så hardt innpå henne at hun ble sykmeldt og var til behandling ved ulike institusjoner i ukene etterpå.
  • Hennes dagbokønsker om at hun helst hadde sett svigerforeldrene døde.

Hardt kjør

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Veronica, er forberedt på et knallhardt kjør.

- Jeg er kjent med hva som kommer. Om skosporet kan jeg si følgende: Veronica har aldri hatt slike sko. Hun bruker nummer 36 eller 37. Hun har ikke vært i nærheten av å sette avtrykk i kårboligen drapsnatta. Det har sin forklaring i at hun ikke har drept sine svigerforeldre og sin svigerinne. Så enkelt er det, sier Sulland.

<B>HARDKJØR:</B> Veronica Orderud skal i vitneboksen i dag, og har sammen med sin forsvarer Frode Sulland forberedt seg på en særdeles tøff dag.