BOLIGKRISE: Leder Anne Karine Nymoen i Norsk Studentorganisasjon NSU anslår at medlemmene har behov for 40 000 hybelenheter for å dekke behovet.
Foto: Ingrid Eggen / NSU
BOLIGKRISE: Leder Anne Karine Nymoen i Norsk Studentorganisasjon NSU anslår at medlemmene har behov for 40 000 hybelenheter for å dekke behovet. Foto: Ingrid Eggen / NSUVis mer

Etterlyser 13 000 studentboliger

- Det virker som regjeringa har tatt sommerferie og kommer tilbake i oktober, sier Mette Hanekamhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Det mangler minst 13 000 studentboliger før alle landets studenter har et sted å bo før skolestart i august, forteller Anne Karine Nymoen i Norsk Studentorganisajon (NSU) til NTB.

- Over hele landet er det lange ventelister. Noen steder er situasjonen mer prekær enn andre, det gjelder særlig der privatmarkedet er presset på grunn av dårlig tilgang eller høye priser, sier hun, og nevner Ås, Oslo og Stavanger som eksempler.

Mangler 13 000 Organisasjonen representerer omkring 200 000 studenter landet over. NSU anslår at medlemmene burde ha tilgang på nærmere 40 000 hybelenheter for å dekke behovet blant landets studenter.

- Det ville gi oss en dekningsgrad på 20 prosent. Men det er langt igjen, vi mangler minst 13 000 enheter, sier Nymoen.

Mette Hanekamhaug, stortingsrepresentant for Frp, synes situasjonen er kritikkverdig.

- Dette er helt utrolig. Dette kommer ikke som en overraskelse for noen. Allerede i fjor visste vi at det ville komme en studentøkning og at det ville være behov for flere bosteder. Regjeringa har ikke løfta en finger for å skaffe til veie flere studentboliger. Det virker som om alle har tatt sommerferie og er tilbake i oktober. Studentene begynner om en uke, sier hun til Dagbladet.

Ordner seg Med om lag 60 000 studenter og mer enn 4 500 på venteliste for å få bolig er Oslo byen med flest søknader inne. Direktør i Studentboligene i Oslo, Tom Olstad, ønsker seg 3000 til 4000 flere studentboliger.

- Vi har mistanke om at behovet er enda større. Mange studenter føler nok at sjansen for å få studentbolig er så liten at de ser det som fåfengt å søke. Likevel vil jeg ikke si at situasjonen er dramatisk her nå. Det er mangel hvert år, men for de aller fleste ordner det seg etter hvert, sier han til NTB.

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) tilbyr overnatting i sovesal på madrass for de som ikke har andre steder å dra. Tilbudet gjelder i august for studenter som søker bolig hos SiB eller venter på å flytte inn annet sted.

Studentsamskipnadene i de store byene opplyser at det står mange tusen på venteliste og alle studentorganisasjonene ønsker seg mer kapasitet. Som om ikke det er nok anslås det i en stortingsmelding at det vil være mellom 30 000 og 80 000 flere studenter i 2013.

Rå kamp på leiemarkedet Og situasjonen er ikke akkurat enklere på privatmarkedet i de store norske byene. 

For første gang i historien koster det over 10 000 kroner i snitt for leie av en toroms i Oslo.

Ifølge Utleiemegleren har prisen for en toroms i hovedstaden steget med 8,1 prosent bare fra mai til juni i år. I Trondheim har prisen steget med 6,3 prosent fra juni i fjor, og ligger nå på 8 500 kroner.

I Stavanger er prisen 9,600 kroner, som er opp 7,1 prosent fra i fjor, viser tall fra Utleiemegleren.

FORBANNET: FrPs Mette Hanekamhaug Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FORBANNET: FrPs Mette Hanekamhaug Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer