Russejente overfalt i Moss:

Etterlyser alle langs denne ruta

Kom med toget til Moss grytidlig, og ble overfalt på vei hjem. Nå ber politiet om tips langs denne ruta.

RUTA: Langs denne 1,3 kilometer lange ruta gikk russejenta før hun ble overfalt. Nå bes publikum som har oppholdt seg i disse områdene, og som kan ha sett noe, om å melde seg til politiet med tips. Foto: Google Maps
RUTA: Langs denne 1,3 kilometer lange ruta gikk russejenta før hun ble overfalt. Nå bes publikum som har oppholdt seg i disse områdene, og som kan ha sett noe, om å melde seg til politiet med tips. Foto: Google MapsVis mer

MOSS / OSLO (Dagbladet): Hun gikk av toget på Moss stasjon klokka 06.20. En drøy time seinere nådde meldinga politiet:

Ei russejente hadde blitt overfalt i Solveien sentralt i byen, og hadde fått det politiets innsatsleder seinere beskrev som «knivskader i panna».

Nå etterlyser politiet alle personer som har oppholdt seg langs denne ruta i tidsrommet fra 06.20 til 07.16, da politiet fikk melding.

OVERFALT BAKFRA: Henning Dalby ved Moss politistasjon forteller at jenta som ble angrepet ikke er alvorlig skadd. Reporter: Amanda Walnum. Video: Bjørge Johansen / Dagbladet Vis mer

Etterlyser tips

Det er særlig tre ting politiet ber om, forteller Henning Dalbye, etterforskningsleder ved Moss politistasjon til Dagbladet.

1) Observasjoner av jenta:

- Hun var ikledd blå russedress og hadde en vanlig jakke utenpå. Det er ikke sikkert at folk har oppfattet henne som russ, fordi hun hadde denne jakka utenfor russetøyet, sier Dalbye.

2) Observasjoner av mistenkt gjerningsperson:

- Hun har sett veldig lite av gjerningspersonen, men sagt at han kom bakfra, at han hadde på seg en mørk genser, at han var lys i huden og at han snakket norsk bokmål, sier etterforskningslederen.

3) At føreren av en grå bil i området rundt der overfallet fant sted, melder seg:

- Vi har ikke kommet i kontakt med føreren av bilen ennå, men jenta har forklart at hun møtte en bil da hun løp vekk fra åstedet, i Solveien. Det er ingenting mistenkelig ved bilen eller føreren, men vi ønsker bare å komme i kontakt med vedkommende, sier Dalbye.

Publikum som har tips eller observasjoner, bes ringe politiets tipstelefon på telefonnummer: 64 99 91 30.

TRUET: Innsatsleder Stig Øvergård ber publikum om tips i jakten på personen som overfalt en kvinne i Moss. Video: Nyhetstips.no Vis mer

Ikke alvorlig skadet

Russejenta ble ikke alvorlig skadet etter hendelsen, og klarte å løpe vekk fra gjerningspersonen etter overfallet. Hun ble deretter tatt med til avhør av politiet.

De første meldingene tydet på at gjerningspersonen hadde en kniv. Dette er nå mer uvisst, ifølge etterforskningsleder Dalbye.

- Vi vet ikke hva slags gjenstand han hadde, sier etterforskningslederen.

Det er imidlertid ikke gjort noen knivfunn ved åstedet eller i nærheten, tross et søk som involverte mange politipatruljer tidlig torsdag morgen.

Dagbladet har snakket med en nabo, som forteller at dette til vanlig er et trygt og rolig område.

- Det er ubehagelig, det som har skjedd, sier han.

Han forteller at politiet har søkt i nabolaget med hunder og snakket med flere naboer.

- Jeg sjekka både postkasse og søppelkasse, i tilfelle han hadde kastet fra seg en kniv, men det var det ingenting, sier han.

- Kjip start

For russen i Moss er dagens hendelse en trist start på russetida, forteller russepresident Ida Guldvog til Dagbladet.

- Når det var russedåp i går, synes jeg dette er en ganske kjip start. I lille Moss kommer dette veldig nærme. Man føler det kan skje hvem som helst. Det er veldig trist, sier Guldvog.

Hun kjenner ikke den fornærmede jenta personlig, men har flere felles bekjente. Gjennom disse har jenta uttrykt at hun har det fint, etter forholdene.

- Har hendelsen skapt frykt blant russen?

- Jeg har ikke hørt noe, men jeg vil tro det. Jeg tror folk blir litt ekstra stressa, særlig hvis de går ute alene. Nå vil vi minne russen på å gå sammen, og bruk heller 10, 15 minutter ekstra på å følge hverandre hjem.

Russejentene Tanja og Stine forteller at det er skummelt å tenke på at gjerningspersonen kan ha hatt kniv med seg.

- Det er veldig ubehagelig. Alle går hjem fra der man blir sluppet av etter rulling. Man må gå gjerne et stykke alene, sier Tanja til Dagbladet.

UBEHAGELIG: Russepresident Ida Kvarv Guldvog ber medelevene om å passe ekstra godt på hverandre, etter at ei jente ble angrepet. Reporter: Amanda Walnum. Video: Bjørge Johansen / Dagbladet Vis mer

Hjelp er klar

Skulle fornærmede, eller andre elever ved Kirkeparken videregående skole, ha behov for oppfølging eller hjelp, så er skolen klar for å hjelpe, forteller rektor Lasse Thorvaldsen.

- Vi er parate til å fylle de behovene som måtte oppstå. Vi har miljøterapeut, en psykiatrisk sykepleier og helsesøster som står klare hvis det er behov, sier rektoren.

Han oppfordrer russen til å følge russepresidentens råd om å passe på hverandre.

- Det er lite hyggelig å få beskjed om sånt. Hendelsen virker veldig merkelig, og jeg synes det er ille å tenke på at en av våre elever har opplevd dette, sier rektor Thorvaldsen.

Han har selv ikke snakket med jenta, men sendt henne en melding, på vegne av skolen:

- Vi sendte en melding for å minne på at vi er her, og at vårt hjelpeapparat står parat - hvis hun trenger det.