Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser bedre opplæring på Stortinget

Michael Tetzschner (H) mener Morten Wold (Frp) gikk over streken da han blandet seg i en pågående rettstvist.

Over streken: Morten Wold skrev brev til rådmannen i Modum kommune og ba om at kommunen ikke anket en dom der en bekjent er kommunens motpart i retten. Michael Tetzschner  (H) ser på brevet som nok et eksempel på at representanter burde vært mer bevist på representantrollens grenser. Foto: Jacques Hvistedahl/Adrian Øhrn Johansen
Over streken: Morten Wold skrev brev til rådmannen i Modum kommune og ba om at kommunen ikke anket en dom der en bekjent er kommunens motpart i retten. Michael Tetzschner (H) ser på brevet som nok et eksempel på at representanter burde vært mer bevist på representantrollens grenser. Foto: Jacques Hvistedahl/Adrian Øhrn Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avslørte tirsdag hvordan Morten Wold (Frp) forsøkte å presse Modum kommune til ikke å anke en dom i en barnevernsak. En gammel bekjent av Wold var part i saken og Frp-representanten truet med ramsalt kritikk i mediene dersom kommunen valgte å anke dommen.

Stortingskollega Michael Tetzschner (H) mener Wold gikk over streken da han blandet seg inn i en pågående rettsprosess.

- Stortingsrepresentanter bør avholde seg fra å blande seg i saker som ikke er avsluttet for retten, herunder hvorvidt kommunen eller andre bør anke eller la det være, sier han.

Han viser til at grunnloven forutsetter og garanterer at domstolene skal kunne arbeide uten politisk innblanding.

- Det gjelder selvsagt også innblanding fra stortingsrepresentanter, sier han.

Men Morten Wold-saken er ikke første gang Michael Tetzschner ser at stortingsrepresentanter trår feil.

Kurs Nå tar han til orde for at voksenopplæring skal gi større bevissthet på Stortinget om maktfordelingsprinsippet - det som sier at Stortinget er bevilgende og lovgivende makt, regjeringen er utøvende makt og domstolene dømmende makt.  

- Jeg har sett en del ustøhet blant enkeltrepresentanter om hvilke begrensninger som ligger i maktfordelingsprinsippet. Eksemplene skal ikke brukes her, men egner seg til undervisning, sier han.

Han vil også gi nye representanter bedre opplæring.

- Det kan vektlegges under introduksjonskurset alle nye representanter får tilbud om, sier han.

Han mener også at debatt og omtale av saker, som den om Morten Wold og barnevernet, er viktig og bidrar til større bevissthet om spillereglene. Tetzschner sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som har ansvar for konstitusjonelle spørsmål.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal skriver at Wold burde fulgt bedre med i samfunnsfagstimene på skolen.

Skivebom Tetzschner har merket seg at barnevernet i Modum sin advokat, Mette Yvonne Larsen, omtaler Wolds handlinger som på grensen til korrupsjon.

- Det er aldri i orden å true, fordi det legger et utilbørlig press på den upartiske instansen som en domstol skal være. Jeg må likevel påpeke at advokat Larsens henvisning til korrupsjon var egnet til å avspore hele problemstillingen. Det var ikke bare skivebom, men feil skive i tillegg.

- Så hva skal en stortingspolitiker gjøre om hun ser at noen blir behandlet urimelig av det offentlige?

- Så lenge saken ikke er avsluttet, er det mange ulike ordninger for fornyet behandling og klage som står til borgerens disposisjon. Man kan i ytterste tilfelle gå til sak hvis man mener man er uriktig eller urimelig behandlet.  Hvis avgjørelser i enkeltsaker avdekker en urimelig rettstilstand, kan og bør loven endres gjennom forbedret lovgivning. Det er noe av det viktigste en stortingsrepresentant kan bidra til, sier han. 

Ombudsmann Stortingsrepresentanter er også ombudsmenn for velgerne. Advokat John Christian Elden, som representerer en mor i den konkrete saken mot barnevernet, har framhevet at Wold er en tillitsmann for innbyggerne i hjemkommunen.  

- Stortingsrepresentanter er også lovgivere. Det gir en enestående mulighet til å interessere seg for, og rette opp systemfeil gjennom god lovgivning. Samtidig er det en kjerneverdi i vår rettsstat at domstolene er uavhengige når de dømmer i enkeltsaker. Maktfordelingsprinsippet er ikke bare en hensiktsmessig måte å fordele arbeidet på mellom statsmaktene. Maktfordelingen er til for å sikre borgerne mot at det blandes politikk inn i avgjørelsen av den enkelte sak, uansett om det er  politietat, forvaltningen eller domstolen som har en konkret sak på sitt bord, sier han

Morten Wold har meninger om hvor mange timer samvær det er riktig at en bekjent mamma har med sitt barn. Han mener at barnevernet i Modum kommune ikke vurderer dette riktig i denne saken. Tetzschner mener at politikere kan gå inn i saker på alle detaljnivåer. Men at det er når de gjør det som er  avgjørende.

- Han eller hun kan være så detaljorientert som de bare vil, bare saken er avsluttet av dem som skal avgjøre den, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media