Etterlyser enda en nynazist

Først klokken 11 i morgen vil forhørsretten avgjøre om de fem nynazistene blir fengslet for drapet på Benjamin Hermansen. Samtidig etterlyser politiet 19 år gamle Jo Erling Jahr (bildet) for medvirkning til drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Kjennelsen vil være klar klokken 11.00 i morgen, opplyser advokat Tor Kjærvik til Dagbladet.no. Kjærvik forsvarer en av de to 17 år gamle jentene som er siktet i saken.

Den siktede Petter Gundersen (21) nekter å forklare seg overfor politiet på nåværende tidspunkt. Han erkjenner heller ikke straffeskyld, men møtte opp til fengslingsmøtet i dag. Der ber aktor om fire ukers varetektsfengsling for de fem som er siktet for å ha drept 15 år gamle Benjamin Hermansen.

Politiet mener at siktelsene mot de fem som er siktet er styrket etterhvert som etterforskningen og vitneavhørene har blitt gjennomført i helga. Etter hva Dagbladet erfarer, mener kriminalpolitiet at de kan ha funnet drapsvåpenet.

I dag ber de om at de siktede skal blir varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Samtidig etterlyser politiet en sjette person, den 19 år gamle Jo Erling Jahr. Politiet mener Jahr, som skal ha tilhold i det samme miljøet som de øvrige tiltalte, befant seg på åstedet for drapet.

Jahr er 186 cm høy, har normal kroppsbygning, blå øyne, kortbarbert hode, og snakker østlandsdialekt. Han har et tatovert et dødninghode med ljå på høyre overarm og et dødningehode med flere hoder i hverandre på høyre underarm. - Jeg har snakket med ham, og han ønsker ikke å forklare seg overfor politiet på det nåværende tidspunktet. Han erkjenner ikke straffeskyld, sier Sanstøl til Dagbladet.no i dag.Sanstøl og Petter Gundersen møter begge opp på fengslingsmøtet, som er utsatt fra 13.00 til 14.30 i dag. Dette fordi de siktede jentene ikke har bedt om forsvarer. Det må de ha og retten vil da utnevne en for dem, og denne trenger tid til å sette seg inn i saken.

Kvisler nekter

Også den siktede Ole Nicolai Kvisler vil nekte straffeskyld under fengslingsmøtet i dag. Kvilsers forsvarer, Geir Lippestad i advokatfirmaet Lippestad & co, sier til Dagbladet.no: - Min klient nekter straffeskyld. Han befant seg i nærheten, og var på biltur i området. Men hadde ikke noe med drapet å gjøre.

Lukkede dører

Akkurat nå er det i rettssal 50 i Oslo Tinghus et massivt oppmøte fra pressefolk, og aktor fikk medhold i å lukke fengslingsmøtet. Forsvarer Marte Svarstad Brodtkorb gikk imot fordi hun mener at politiet har fått styre informasjonen i to døgn. Hun forsvarer den siktede Erik Lauritsen. Advokatene til de to 17 år gamle jente ville også ha fenglingsmøtet lukket med begrunnelse i jentenes unge alder.Aktor mener saken er så klar at det fengslingsmøtet ikke vil ta lang tid, rundt 30 minutter på hver av de siktede. Det er ikke forsvarer Lippestad enig i. Han mener at siden ikke alle de siktede var på stedet, vil fengslingsmøtet ta lenger tid.

Fakkeltog

Reaksjonene etter at drapet på Benjamin Hermansen er sterke. Nå tar Antirasistisk senter initiativ til fakkeltog mot nynazisme og rasisme i Oslo torsdag kveld.- Vi er klare til å aktivisere nettverket med 135 organisasjoner som samarbeidet mot nazisme og rasisme i fjor sommer, sier informasjonssjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund til NTB.19. august i fjor deltok godt over 10.000 mennesker på et folkemøte på Youngstorget, i protest mot nynazistenes planer om å arrangere minnemarsj for stornazisten Rudolf Hess.Dagbladet.no følger fengslingsmøtet.