KJEDER SEG: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det er lite å gjøre på Stortinget om dagen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
KJEDER SEG: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det er lite å gjøre på Stortinget om dagen. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Etterlyser Ernas ras av «nye ideer og bedre løsninger»

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) klager over lediggang på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvor har det blitt av de nye ideene og de bedre løsningene? spør Trygve Slagsvold Vedum.

Ifølge Senterparti-nestlederen er det «nå helt utrolig stille» på Stortinget. Han viser til at verken Arbeids- og sosialkomiteen eller Utenriks- og forsvarskomiteen har saker til behandling.

Av sakene som er til behandling i Stortinget nå, er bare seks egne initiativ fra regjeringen. Og sakene fordeler seg slik at bare tre av stortingets tolv faste komiteer har saker fra regjeringen på bordet. Samtidig er det 15 representantforslag fra opposisjonen, inkludert Venstre og KrF, til behandling.

Vedum mener lediggangen får regjeringens budskap om gjennomføringskraft til å fremstå hult og tomt.

- I valgkampen sa Erna Solberg mye om rødgrønn idétørke, og lovet velgerne en drøss med nye ideer og bedre løsninger. Det var åpenbart tomme ord, sier han og tilføyer:

- Gjennomføringskraft har blitt til utredning.

Lediggang
Venstres Sveinung Rotevatn, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité, har også lite til overs for lediggangen.  

- Akkurat nå har vi null saker i komiteen. Av og til er det nødvendig å bruke tid, men nå etterlyser jeg handling, sier Rotevatn til Nettavisen.

- Det er ikke nødvendig å utrede eller å sette ned et utvalg for den minste ting. I noen tilfeller er det bare å åpne skuffen med konklusjonene til «Bondevik II»-regjeringen, for to perioder siden, og ta tak i mye av det som ligger klart - og som ble skrotet av de rødgrønne, fortsetter han.

For to uker siden skrev Dagsavisen at ingen regjering dette tiåret har levert så få saker til Stortinget som den blåblå etter sine første 100 dager. Stortingets ekspedisjonskontor opplyser imidlertid til Dagbladet at oppslaget var basert på feil tall, og at de riktige tallene for de respektive regjeringenes første 100 dager er:

• Solberg-regjeringen, 53 saker  
• Stoltenberg-regjeringen, 60 saker
• Bondevik II-regjeringen, 59 saker

Vedum mener likevel tallenes tale er klar:

- Vel, da vi angivelig var på vårt mest utslitte, leverte vi flere saker til Stortinget enn den nye regjeringen har gjort i sine første 100 dager - da man skulle tro at den ville være full vitalitet. Så om vi skal ta retorikken fra Solberg på alvor, så er regjeringen utslitt allerede, sier Vedum, som heller ikker er særlig imponert over innholdet i sakene fra regjeringen:

- Jeg er jo selvsagt glad for stillheten, men jeg syns det er rart - og avslørende. Heldigvis produserer vi i opposisjonen saker på løpende bånd.  

- Meningsløs kritikk Statsminister Erna Solberg (H) er på reise og overlater til kommunalminister og Høye-nestleder Jan Tore Sanner (H) å svare på kritikken. Han syns den er meningsløs. 

- Spørsmålet er ikke antall saker. Det avgjørende er hva man faktisk gjennomfører. Ett eksempel: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har ikke saker inne til Stortinget nå; nei vel, men han har fått på plass en ny IA-avtale (avtale om inkluderende arbeidsliv). Det betyr mye mer for arbeidstakere, for bedrifter og for norske kommuner. Det viser gjennomføringskraft, sier han. 

- Så dette blir meningsløst, og er nok uttrykk for at Senterpartiet kaver litt i opposisjon. De er mer opptatt av symbolikk enn realiteter.

Sanner har langt mer sans for kritikken fra støttepartiet Venstre. 

- Rotevatn er utålmodig med hensyn til politikkens innhold, og det verdsetter jeg. Jeg setter pris på at vi har utålmodige samarbeidspartnere. Samtidig kan vi ikke bare dra fram åtte år gamle forslag fra «Bondevik II» og gjennomføre dem. Gamle utredninger må konfronteres med nye utfordringer. Men jeg kan love Slagsvold Vedum at vi vil holde stort trøkk på gjennomføring, og Rotevatn kan jeg love flere resultater, sier Sanner.

- MENINGSLØS KRITIKK:: Komunal- og moderniseringsminister  Jan Tore Sanner mener kritikken fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er meningsløs. Foto: Jacques Hvistendahl
- MENINGSLØS KRITIKK:: Komunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener kritikken fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er meningsløs. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer