Er du finneren eller har informasjon om saken? Tips Dagbladets journalist på e-post gba@dagbladet.no, telefon 24 00 00 00 eller sms/mms 2400.
(Dagbladet): I april i år ble en kjempe-meteoritt funnet på Grefsen i Oslo. Men etter at deler av den ble vist på TV har den sporløst forsvunnet, melder Naturhistorisk museum i hovedstaden.
Meteoritten er den tredje største som har falt i Norge, og den største på 100 år.
I en pressemelding etterlyser nå geologene sårt den savnede steinen.

- Ingen ved museet har sett den, og vi har ikke hørt noe fra finner. Det ble opplyst om at vedkommende ønsket å være anonym, sier geolog Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum til Dagbladet.
Har søsken-meteoritter Forskerne vet heller ikke nøyaktig funnsted, men meteoritten var en av flere som dunket ned i Oslo i april i år. Mens en gikk tvers gjennom taket til en av hyttene i kolonihagen på Rodeløkka i Oslo, ble den største funnet på Grefsen.
Himmelsteinen var knust i flere biter, men veide til sammen 4,6 kilo.
- Vi vet ikke om den fortsatt er i Norge. Det norske meteorittmiljøet er veldig lite, og vi har fulgt med på det internasjonale markedet og ikke sett noe om salg av en stor meteoritt fra Norge, sier Selbekk.
Lokker med finnerlønn Selbekk opplyser om at det finnes et kommersielt marked for meteoritter, som det er vanskelig for museer og forskningsinstitusjoner å konkurrere økonomisk med.
- Vi har støttespillere som kan sørge for at det gis en god finnerlønn. Dette er en relativt vanlig meteorittype, men på grunn av størrelsen, snakker vi om ganske mange titalls tusen kroner, sier Selbekk videre.

«Forståelsen av jorda kjerne og skorpe i tidlig tid er basert på studiet av meteoritter», står det i pressemeldingen, som understreker at meteoritter kan si mye hvordan planeter dannes.
Ikke innleveringsplikt Dersom en person finner et objekt som kan ha nasjonal verdi i Danmark, er finneren pliktig til å levere den inn. Slik er det ikke i Norge, og Selbekk etterlyser et nytt regelverk.
- Et sterkere lovverk ville sikre at viktig forskningsmateriale blir gjort tilgjengelig for forskning, sier Rune Selbekk.
Australia, England, Tyskland og flere andre land har også slike regler, som hindrer at unike objekter av nasjonal verdi blir solgt uten statlig godkjenning.
Dermed får forskningsinstitusjoner førsteretten til viktige mineraler, fossiler og meteoritter av vitenskapelig verdi.

- Museet plikter da også å gi en anstendig finnerlønn, dersom de vil beholde objektet. Om de ikke trenger det, får finner objektet tilbake med en attest.
Nasjonal meteorittsamling Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo bevarer den nasjonale meteorittsamlingen, som inneholder 14 av de 15 meteorittene som var funnet i Norge før dette siste nedfallet i april 2012.
«De aller fleste meteoritter som treffer Jorda blir aldri funnet eller studert av forskere. Men av og til er det noen som ser ildkulen fare gjennom luften rett før den lander, og når man vet hvor man skal lete er muligheten for å finne de spesielle steinene adskillig bedre», står det i pressemeldingen.
