Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser forsvunnet rekordmeteoritt

Romsteinen er den største funnet i Norge på 100 år.

MANGLER REGELVERK:  Et sterkere lovverk ville sikre at viktig forskningsmateriale blir gjort tilgjengelig for forskning, mener Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo. I april meldte en anonym person om en stor meteoritt funnet på Grefsen i Oslo, og museet ønsker nå å få studere steinen. Foto: Rune Selbekk, NHM
MANGLER REGELVERK: Et sterkere lovverk ville sikre at viktig forskningsmateriale blir gjort tilgjengelig for forskning, mener Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo. I april meldte en anonym person om en stor meteoritt funnet på Grefsen i Oslo, og museet ønsker nå å få studere steinen. Foto: Rune Selbekk, NHM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du finneren eller har informasjon om saken? Tips Dagbladets journalist på e-post gba@dagbladet.no, telefon 24 00 00 00 eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): I april i år ble en kjempe-meteoritt funnet på Grefsen i Oslo. Men etter at deler av den ble vist på TV har den sporløst forsvunnet, melder Naturhistorisk museum i hovedstaden.

Meteoritten er den tredje største som har falt i Norge, og den største på 100 år.

I en pressemelding etterlyser nå geologene sårt den savnede steinen.

SØSTERMETEORITTER:  Denne meteoritten på 585 gram dundret ned i taket på en hytte i Rodeløkka kolonihage i Oslo. Like bortenfor, på Grefsen ble en meteoritt på til sammen 4,6 kilo funnet. Vi vet ikke om den fortsatt er i Norge, sier geolog Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo til Dagbladet. Foto: Tore Meek / Scanpix
SØSTERMETEORITTER: Denne meteoritten på 585 gram dundret ned i taket på en hytte i Rodeløkka kolonihage i Oslo. Like bortenfor, på Grefsen ble en meteoritt på til sammen 4,6 kilo funnet. Vi vet ikke om den fortsatt er i Norge, sier geolog Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo til Dagbladet. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Ingen ved museet har sett den, og vi har ikke hørt noe fra finner. Det ble opplyst om at vedkommende ønsket å være anonym, sier geolog Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum til Dagbladet.

Har søsken-meteoritter Forskerne vet heller ikke nøyaktig funnsted, men meteoritten var en av flere som dunket ned i Oslo i april i år. Mens en gikk tvers gjennom taket til en av hyttene i kolonihagen på Rodeløkka i Oslo, ble den største funnet på Grefsen.

Himmelsteinen var knust i flere biter, men veide til sammen 4,6 kilo.

- Vi vet ikke om den fortsatt er i Norge. Det norske meteorittmiljøet er veldig lite, og vi har fulgt med på det internasjonale markedet og ikke sett noe om salg av en stor meteoritt fra Norge, sier Selbekk.

Lokker med finnerlønn Selbekk opplyser om at det finnes et kommersielt marked for meteoritter, som det er vanskelig for museer og forskningsinstitusjoner å konkurrere økonomisk med.

- Vi har støttespillere som kan sørge for at det gis en god finnerlønn. Dette er en relativt vanlig meteorittype, men på grunn av størrelsen, snakker vi om ganske mange titalls tusen kroner, sier Selbekk videre.

RASTE GJENNOM TAK:  En av april-meteorittene gikk tvers gjennom taket til en av hyttene i kolonihagen på Rodeløkka i Oslo, men ble den største funnet av en anonym tipser på Grefsen, opplyser Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo. Bildet viser hullet etter meteoritten som slo hull i taket på hytta til Anne Margrethe Thomassen i kolonihageen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
RASTE GJENNOM TAK: En av april-meteorittene gikk tvers gjennom taket til en av hyttene i kolonihagen på Rodeløkka i Oslo, men ble den største funnet av en anonym tipser på Grefsen, opplyser Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo. Bildet viser hullet etter meteoritten som slo hull i taket på hytta til Anne Margrethe Thomassen i kolonihageen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

«Forståelsen av jorda kjerne og skorpe i tidlig tid er basert på studiet av meteoritter», står det i pressemeldingen, som understreker at meteoritter kan si mye hvordan planeter dannes.

Ikke innleveringsplikt Dersom en person finner et objekt som kan ha nasjonal verdi i Danmark, er finneren  pliktig til å levere den inn. Slik er det ikke i Norge, og Selbekk etterlyser et nytt regelverk.

- Et sterkere lovverk ville sikre at viktig forskningsmateriale blir gjort tilgjengelig for forskning, sier Rune Selbekk.

Australia, England, Tyskland og flere andre land har  også slike regler, som hindrer at unike objekter av nasjonal verdi blir solgt uten statlig godkjenning.

Dermed får forskningsinstitusjoner førsteretten til viktige mineraler, fossiler og meteoritter av vitenskapelig verdi.

FLØY INN:  Anne Margrethe Thomassen med meteoritten som slo hull i taket på hytta hennes i Rodeløkka kolonihage i Oslo. Flere meteoritter falt ned i Oslo i april. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixFoto: Terje Bendiksby / Scanpix
FLØY INN: Anne Margrethe Thomassen med meteoritten som slo hull i taket på hytta hennes i Rodeløkka kolonihage i Oslo. Flere meteoritter falt ned i Oslo i april. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixFoto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Museet plikter da også å gi en anstendig finnerlønn, dersom de vil beholde objektet. Om de ikke trenger det, får finner objektet tilbake med en attest.

Nasjonal meteorittsamling Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo bevarer den nasjonale meteorittsamlingen, som inneholder 14 av de 15 meteorittene som var funnet i Norge før dette siste nedfallet i april 2012.

«De aller fleste meteoritter som treffer Jorda blir aldri funnet eller studert av forskere. Men av og til er det noen som ser ildkulen fare gjennom luften rett før den lander, og når man vet hvor man skal lete er muligheten for å finne de spesielle steinene adskillig bedre», står det i pressemeldingen.

KJENDISSTEINER:  Meteoritten er den tredje største som har falt i Norge, og den største på 100 år. Denne steinen er imidlertid mindre, og ble funnet et stykke unna «Grefsen-meteoritten». Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KJENDISSTEINER: Meteoritten er den tredje største som har falt i Norge, og den største på 100 år. Denne steinen er imidlertid mindre, og ble funnet et stykke unna «Grefsen-meteoritten». Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media