TRENGER GUIDE: Ap's Jette Christensen (midten) ber Frp hjelpe henne med å forstå hvilke Frp-representanter og -talsmenn hun skal ta seriøst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRENGER GUIDE: Ap's Jette Christensen (midten) ber Frp hjelpe henne med å forstå hvilke Frp-representanter og -talsmenn hun skal ta seriøst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Etterlyser Frp-guide

Ap's Jette Christensen ber Frp forklare når hun skal ta partiet seriøst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp's parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, har ikke tid til noe intervju om foredraget stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, holdt i Sarpsborg mandag,

I foredraget slår Tybring-Gjedde - som også er Frp's forsvarspolitiske talsmann - fast at Israels kamp mot palestinerne er en eksistensiell verdikamp mot islam -  også for Norge. Her hevder han blant annet:

«Har vi noe forsvarsmur mot dette vi ser som kommer inn over landet vårt? Nei. Vi har ikke det.»

Du kan høre hele foredraget her.

Nesvik nøyer seg med å gi denne uttalelsen i en e-post fra Frps' informasjonsleder på Stortinget, Ida Krag: 

- Dette utspillet får stå for Christian Tybring-Gjeddes egen regning. Frp's støtte til Israel er velkjent, men det er også vårt syn på religionsfrihet. Vi ser ikke på folks tro som en trussel. Frp er opptatt av å føre en restriktiv innvandringspolitikk der personer som begår alvorlig kriminalitet umiddelbart skal vises ut av landet.

Etterlyser Frp-guide Foredraget ble holdt i Sarpsborg rådhus, i regi av Frp Sarpsborg. Av invitasjonen går det fram at Tybring-Gjedde var invitert i egenskap av å være stortingsrepresentant for Oslo Frp.

Tybring-Gjedde representerer Frp på Stortingets utenriks- og forsvarskomité, og foredraget hans bærer tittelen: «Norges forhold til Israel».

Arbeiderpartiets Jette Christensen, som sitter på Stortinget for Hordaland, mener synspunktene Tybring-Gjedde forfekter i foredraget, er grove. Hun sier til Dagbladet at hun respekterer at Frp nå avkrefter at foredraget speiler partiets politikk, men sier likevel:

- Når Frp's forsvarspolitiske talsmann uttaler seg om forsvar, antar jeg at han målbærer Frp's politikk og tanker om forsvar. Om jeg bør anta noe annet, trenger jeg en guide fra Frp ettersom de da operer med helt egne kjøreregler for hva en talsperson er, sier hun til Dagbladet.

- Jeg trenger rett og slett en oppskrift: Hvilke Frp-representanter og -talsmenn kan jeg ta på akutt alvor, og hvem bør jeg vente et par dager med før jeg gjør det, for å se om det kommer et dementi fra partiledelsen?

Les også: Sammenligner Tybring-Gjedde med høyreekstrem, nederlansk politiker

- Dobbelkommuniserer Christensen anklager Frp for å drive med villet dobbeltkommunikasjon. 

- Dette er ikke føste gangen Tybring-Gjedde eller en annen representant fra Fremskrittspartiet «snikislamifiserer» seg inn i hjertet til grasrota av partiet og dem som utgjør velgergrunnlaget deres med et eller annet grovt utspill, før partiledelsen en dag eller to seinere går ut og tar vag avstand fra det.
 
- Nå er det vel vanlig, også i Arbeiderpartiet, at stortingsrepresentanter er uenige med partilinja, og av og til lufter den uenigheten offentlig?

- Ja, og det er bra. Det tar ofte debatter videre. Men da må man spesifisere at det man sier, gjenspeiler ens personlige synspunkter og ikke partiets. Men når man sier så grunnleggende grove ting som Tybring-Gjedde gjør i dette foredraget, tilsynelatende i egenskap av å representere Frp, så rokker det ved oppfattelsen av hva Frp mener.

- Dessuten: Han var ikke invitert til å holde dette foredraget som privatpersonen Christian Tybring-Gjedde. Han representerer Frp, et regjeringsparti, i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, og han er partiets forsvarspolitiske talsmann. Han kan ikke uttale seg «for egen regning» om forsvars- og utenriksspørsmål.

Les også: Christian Tybring-Gjedde mener Israels kamp mot palestinerne er en eksistensiell kamp mot islam - også for Norge.