Jan Bøhler reagerer kraftig:

Etterlyser grep:
- Store problemer

Oslo-patriot Jan Bøhler mener at Oslo står overfor et stort voldsproblem. Nå slår han et slag for noe han foreslo for to år siden. Justisminister Emilie Enger Mehl bekrefter til Dagbladet at regjeringen vil imøtekomme ett av tiltakene som Bøhler foreslår.

MÅ GJØRES TILTAK: Jan Bøhler er dypt bekymret for situasjonen i Oslo etter flere voldshendelser den siste tida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ GJØRES TILTAK: Jan Bøhler er dypt bekymret for situasjonen i Oslo etter flere voldshendelser den siste tida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en utvikling som bekymrer meg veldig.

Jan Bøhler er alvorstynget i stemmen. Igjen har Oslo blitt rammet av voldshandlinger der kniv er involvert. Og igjen er det unge gutter som står bak flere av ugjerningene.

- Det er stadig yngre gutter, helt ned i 13-14 årsalderen, som er involvert. De opererer stadig flere steder rundt om i byen. Slik blir alt mer uoversiktlig enn det var tidligere, sier Bøhler til Dagbladet.

Mandag i forrige uke fikk politiet melding om to knivstikkinger på Furuset.

Tirsdag kveld ble en person knivstukket i Vaterlandsparken i Oslo. Hendelsene føyer seg inn i rekken av voldshendelser i Oslo den seineste tida.

Bøhler har gjennom mange år vært en pådriver i kampen mot ungdomskriminalitet i hovedstaden. I februar 2019 tok Bøhler til orde for å gjøre tiltak mot knivvold. I et debattinnlegg hos Dagbladet, skrev han blant annet:

- Kniv er enkelt å skaffe seg, skjule og bruke – og vanskelig å verne seg mot. På kort hold kan kniven være mer rask og treffsikker enn skytevåpen, og særlig i ungdomskriminelle miljøer er den mye mer utbredt. Vi har sett en rekke fryktinngytende hendelser hvor ofre rammes på verste måte, og det skaper stor utrygghet i nærmiljøene, uttalte Bøhler.

VITNE TIL DRAMATIKKEN: Jan Bøhler opplevde den brutale volden blant Oslos ungdommer på nært hold for to år siden. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VITNE TIL DRAMATIKKEN: Jan Bøhler opplevde den brutale volden blant Oslos ungdommer på nært hold for to år siden. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Politiet har store problemer

Nå, over to år seinere, er temaet igjen aktuelt. Bøhler ser både likheter og forskjeller i kriminaliteten sammenliknet med tidligere.

- Den største forskjellen er alderen på de kriminelle. Det er stadig yngre folk som begår volden på gata. De unge gutta opptrer ikke så rasjonelt som de eldre og mer proffe, sier han, og fortsetter:

- De eldre vil ikke tiltrekke seg politiets oppmerksomhet ved å begå impulsiv vold. De slår bare til når det er noe som truer den kriminelle businessen deres.

- At kriminelle nå opererer på flere steder enn tidligere, hva gjør det med politiets jobb?

- Foreløpig har politiet, slik jeg ser det, store problemer med å ha full oversikt. Hendelser dukker opp her og der, så de har problemer med å være til stede. Jeg blir veldig bekymret når noen unge ikke har hemninger, og går rundt med kniv, klar til aksjon på høylys dag.

- Dette gjør de på steder hvor mange mennesker ferdes, slik vi har sett en rekke eksempler på den siste tida, sier Bøhler.

ALVOR: Justisminister Emilie Enger Mehl bekrefter at regjeringen vil se på tiltak etter flere alvorlige voldshendelser i Oslo den siste tida. Her under et besøk hos Oslo Fengsel i august. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ALVOR: Justisminister Emilie Enger Mehl bekrefter at regjeringen vil se på tiltak etter flere alvorlige voldshendelser i Oslo den siste tida. Her under et besøk hos Oslo Fengsel i august. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Mehl svarer

Justisminister Emilie Enger Mehl forteller til Dagbladet at politiet tar saken på det største alvor.

- Antallet under 18 år som er registrert med fire straffbare forhold eller flere i løpet av et kalenderår er redusert med 20 prosent, og er nesten halvert siden 2019. Antall knivran går også ned. Selv om tallene går i riktig retning, tar politiet i Oslo dette på største alvor og jeg har merket meg at de har satt inn ekstra patruljer for å skape trygghet i byen, skriver Mehl i en e-post til Dagbladet.

Les hele svaret lenger ned i saken.

MØTTE FENGSELSBETJENTENE: Justisminister Emilie Enger Mehl fikk møte ansatte i Oslo fengsel, som har fortalt om alvorlige forhold gjennom en artikkelserie i Dagbladet. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Drar opp gammelt forslag

I desember 2020 la Bøhler fram en handlingsplan mot knivvold på Stortinget. Den håper han nå regjeringen setter seg ned og diskuterer.

- Jeg har etterlyst flere ganger at den nye Ap/Sp-regjeringen nå setter i gang med den handlingsplanen. Vi må følge opp det vi foreslo i opposisjon.

- Norge har et stort problem med at det skjer så mye vold og trusler med kniv landet rundt. Sist gang det ble ført egen statistikk, som var i 2014, skjedde det tre til fire hendelser per dag med kniv i Norge.

- Hva ønsker du at regjeringen skal få ut av en handlingsplan?

- Det kan ikke oppfattes som risikofritt å gå med kniv på offentlig sted. Planen skulle handle om bedre håndheving av forbudet, egen statistikk for knivstikkinger og trusler med kniv, mobilisering av skoler og foreldre, sier Bøhler.

BEKYMRET: Jan Bøhler er bekymret for utviklingen i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKYMRET: Jan Bøhler er bekymret for utviklingen i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ikke hørt noe

I tillegg til en handlingsplan, mener Bøhler at politi bør opprette politiposter rundt om i bydelene i Oslo. Politikeren forteller at han for flere år siden foreslo at politiet skulle opprette en politipost på Furuset, bare meter fra der to gutter i tenåra ble knivstukket forrige tirsdag.

- Jeg forstår ikke at man kan gå inn for ting når man er i opposisjon, og så ikke sørge for det når man er i regjering. Jeg har ikke hørt et pip om handlingsplanen, og politiposter i utsatte områder har vi heller ikke sett noe til.

Justisminister Mehl bekrefter at regjeringen vil opprette nye polititjenestesteder.

- Regjeringen vil opprette nye polititjenestesteder der det er et lokalt ønske om det, og bydelene i Oslo er med i denne vurderingen på lik linje med resten av landet, skriver Mehl.

Hun fortsetter:

- Regjeringen vil legge fram en plan for å styrke politiets lokale nærvær og jeg vil komme tilbake til dette seinere i høst. Regjeringen skal lytte til lokalsamfunn, også i Oslo, som ønsker mer tilstedeværende politi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer