Etterlyser grønn Volvo etter kirkebrann

Brannen bekreftes å være påsatt.

NEDBRENT:  Våler kirke i Hedmark brant ned til grunnen i natt. Foto: Sverre Viggen / Østlendingen / SCANPIX
NEDBRENT: Våler kirke i Hedmark brant ned til grunnen i natt. Foto: Sverre Viggen / Østlendingen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SOLØR/OSLO (Dagbladet.no): Lensmannen i Våler bekrefter overfor Dagbladet at brannen i Våler kirke er påsatt.

- Vi vet nå at brannen er påsatt. Men vi ønsker foreløpig ikke kommentere noe videre utover det, sier lensmann i Våler, Ingjerd Kagenes i kveld.

Politiet vil nå ha tips i saken, og de etterlyser spesielt en grønn volvo.

- Vi kan dessverre ikke si noenting om hvordan bil det er, utenom at det er en grønn volvo, sier Kagenes til Dagbladet.

Politiet i Våler skal nå få hjelp av Kripos i etterforskningen etter at Våler kirke i Hedmark tok fyr og brant ned til grunnen i natt.

- Kripos og hundepatrulje er nå på vei, bekrefter lensmann i Våler Ingjerd Kagens overfor Dagbladet.

Bare ruinene står igjen av den 200 år gamle kirken etter brannen som ble meldt til politiet klokken 2.30.

Fortsatt vet man ikke hvorfor kirken tok fyr, men brannen har tilsynelatende starte på utsiden av kirken. Politiet vil ikke spekulere i om den kan være påtent.

- Alle muligheter holdes åpne. Vi har fått inn flere tips som vi sjekker opp nå. Blant annet om hvem som var i sentrum av bygda i natt, sier Kagens.

- Kan tenke seg selv
Ordfører Kjell Konterud var selv på brannstedet i natt og deltok i arbeidet med å berge historiske gjenstander ut av kirken. Han vil heller ikke spekulere i om brannen kan være påtent.

- Vi vet at da brannvesenet kom så brant det på utsiden av kirken, og det ser ut til at brannen startet her. Brannvesenet vet ikke om den er påtent, men i og med at den starte utenfor så kan man jo tenke seg selv, sier ordføreren til Dagbladet. 

Brannvesenet kom til stedet etter bare ti minutter, og det så først ut til at de ville klare å få kontroll over flammene. Da taket i kirken tok fyr, mistet de imidlertid kontrollen.

- Det var ikke noe problem å gå inne i kirken da brannvesenet kom til stedet, så da fikk man reddet ut en del gjenstander. Men man fryktet at flammene skulle spre seg til taket, og det var akkurat det som skjedde. Da gikk det bare kort tid før det brant kraftig, opplyste politiet i morges.

Kulturperle
Før flammene tok overhånd klarte imidlertid brannvesenet å redde mye av inventaret i kirken.

TRIST SYN:  Bare ruinene er igjen etter kirkebrannen i natt. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TRIST SYN: Bare ruinene er igjen etter kirkebrannen i natt. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- De klarte å redde ut mye, men det er også mye som er ødelagt. Den store altertavlen er borte. Den ble for tung å få med seg. Orgelet er også brent ned. Men sølvtøyet i kjelleren, flere historiske bilder, døpefonten som er laget før 1180 og en del dokumenter har vi fått med oss ut, forteller kirkeverge Harald J. Aandstad.

- Det virkelige tapet er jo selve kirken, som var en kulturperle i Våler og en av de fineste kirkene i distriktet, mener kirkevergen.

Han kaller brannen et stort tap for bygdas innbyggere. Menigheten må nå finne andre lokaler å avholde gudstjenester og høytidsfeiringer.

- Det skulle være en begravelse her klokken 11. Med felles innsats mellom brannvesenet og kommunen klarte vi å gjennomføre dette på en verdig måte i kapellet ved siden av kirken. Vi skal også klare å gjennomføre pinsemessen, sier Aandstad.

UKJENT BRANNÅRSAK:  - Vi holder alle muligheter åpne. Foto: Geir Bølstad
UKJENT BRANNÅRSAK: - Vi holder alle muligheter åpne. Foto: Geir Bølstad Vis mer