Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser kunnskap om høyreekstreme

Advokat Geir Lippestad har vært forsvarer i to av Norges verste saker knyttet til høyreekstrem vold. Mangelen på kunnskap om høyreekstreme miljøer har bekymret ham i årevis.

MANGLER KUNNSKAP: Advokat Geir Lippestad har forsvart tiltalte i to av Norges verste saker knyttet til høyreekstrem vold. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MANGLER KUNNSKAP: Advokat Geir Lippestad har forsvart tiltalte i to av Norges verste saker knyttet til høyreekstrem vold. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Lippestad forsvarte nynazist Ole Nicolai Kvisler i 2002 og Anders Behring Breivik i 2011. I begge tilfeller måtte han forlate Norge for å få kunnskap om høyreekstrem ideologi.

- Mangelen på kunnskap om høyreekstreme miljøer har bekymret meg i flere år. Som forsvarer har jeg dukket ned i to store saker som har med høyreekstrem vold å gjøre, og ved begge anledninger har jeg blitt nødt til å søke kunnskap om miljøene i utlandet, fordi vi har manglet kunnskap her i Norge, sier Lippestad til Klassekampen.

Avisen meldte før helgen at det bare er to personer i Norge som forsker på voldelig høyreekstremisme etter 22. juli. Lippestad mener det må settes inn mer kraft og ressurser på området.

- Vi må finne ut hvorfor unge mennesker blir radikalisert til den ytterste høyre fløy, og det er helt klart at høyreekstreme miljøer må tas like alvorlig som andre ekstreme miljøer, sier han.

AUF-leder Eskil Pedersen deler advokatens bekymring. Han mener det er utilgivelig hvis det norske samfunn ikke makter å ta høyreekstrem ekstremisme på alvor.

- Debatten etter 22. juli har først og fremst handlet om politi, beredskap og systemene som ikke fungerte når terroren rammet oss. Dette har vært en viktig vekker for veldig mange, men vi har ikke evnet å snakke om hvorfor gjerningsmannen valgte å angripe et antirasistisk ungdomsparti, hvordan han kunne forme disse tankene og hva vi skal gjøre for å forhindre det samme i framtida, sier han.

(NTB)

Hele Norges coronakart