Frekt tyveri:  Det var denne tilhengerer fullastet med laks som ble stjålet natt til søndag. Foto: Privat
Frekt tyveri: Det var denne tilhengerer fullastet med laks som ble stjålet natt til søndag. Foto: PrivatVis mer

Etterlyser mann med hvitt skjegg etter milliontyveri av laks

- Frekt og profesjonelt utført, mener transportfirmaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveldens mulm og mørke kjørte tyven inn på terminalområdet på Gardermoen, stjal en tilhenger med tjue tonn laks, og lastet om laksen i en annen tilhenger på en E6-rasteplass like ved. Det var Trønder-Avisa som først omtalte det frekke laksetyveriet ved Marine Harvest sin terminal på Gardermoen lørdag kveld.

Tyveriet skjedde etter at sjåføren fra transportfirmaet Kristensen Transport hadde parkert tilhengeren der for lossing samme dag.  

- Han parkerte bilen og tok hviletiden på et annet område. Søndag morgen var "tralla" borte, sier daglig leder Oddbjørn Kristensen i det trønderske transportfirmaet til avisa

Da den stjålne tilhengeren ble funnet igjen på en rasteplass bare et lite stykke unna Gardermoen søndag, var den tømt for laks.  

Forsvunnet Den stjålne laksen er verdt mellom 500 000 og 1 million kroner. Det frekke tyveriet forbløffer Kristensen.

- Tyven har ikke kjørt mer enn en kilometer unna og lastet om like ved E6. Da er du ganske frekk og profesjonell, sier han til Dagbladet.  

Etter at tilhengeren forsvant lørdag, startet transportfirmaet en egen aksjon på Facebook for å prøve å finne igjen bilen.

Responsen har vært stor.

- Vi har fått høre om flere lignende historier fra andre transportfirmaer, sier han.  

Etterforskes
Sannsynligvis er laksen allerede kjørt over grensa til Sverige, som ligger omtrent tre kvarter unna Gardermoen med bil. Tollvesenet er likevel varslet om saken, og har varslet sine samarbeidspartnere ved andre grenseoverganger.

Tyveriet etterforskes nå av Ullensaker lensmannskontor, som både har vitnebeskrivelser og overvåkningsbilder å gå etter.

- Det ser ut som om laksen er lastet om på rasteplassen, og at bilen det har blitt lastet over i kan være en hvit Renault Magnum lastebil med trekkvogn. Det er ikke en veldig vanlig bil lenger, siden den har gått ut av produksjon, forklarer operasjonsleder Jan Runar Olberg i Romerike politidistrikt. 

Bilen skal dessuten ha en grønn «S» i frontruta, noe som gjør at politiet mener den kan komme fra Øst-Europa. Et vitne har dessuten sett en mulig gjerningsmann,  som beskrives som en voksen og kraftig kar med hvitt hår og skjegg.  

- Har skjedd før Politiet utelukker ikke at andre personer har vært med på tyveriet, ettersom lakse-tilhengeren er fraktet til rasteplassen fra Gardermoen i en annen lastebil enn den politiet nå etterlyser. 
Olberg vil ikke spekulere i hva som er motivet for det spesielle tyveriet, men sier det ikke er usannsynlig at norsk fisk selges videre i Øst-Europa. 

- Hvor ofte skjer tyverier som dette?

- Det har nok skjedd tidligere, men jeg kan ikke si hvor ofte og når, sier Olberg.