Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser mer is i magen

Fondssparere som «panikksolgte» i forbindelse med børsnedturen etter Kina-raset i sommer har tapt over 7.000 kroner hver i form av uteblitt avkastning, viser nye tall fra Skandiabanken.

 Store tap:  Fondssparere som «panikksolgte» i forbindelse med børsnedturen etter Kina-raset i sommer har tapt over 7.000 kroner. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Store tap: Fondssparere som «panikksolgte» i forbindelse med børsnedturen etter Kina-raset i sommer har tapt over 7.000 kroner. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Bare avkastningen de gikk glipp av er det en gjennomsnittskunde har som innskudd i løpet av fire og en halv måned, sier investeringsrådgiver og faglig leder i Skandiabanken, Magnus Selven, til Finansavisen.

Selven har undersøkt konsekvensen av å selge fond når børsene raser, og har sett på hvordan utviklingen for fondene hadde vært hvis investorene hadde holdt spareposisjonene i ro. Han har tatt utgangspunkt i perioden september til desember.

- I snitt tapte hver kunde 7.045 kroner i ren avkastning på å selge seg ut i forbindelse med det globale børsfallet i slutten av august, sier han til avisen.

Skandiabanken har rundt 35.000 fondskunder, hvorav 10 prosent solgte seg ut i slutten av august i år. Mange satt med eierandeler i blant annet Holberg Kreditt, Skagen Global og Skagen Kon-Tiki, men Selven forklarer at det ble solgt fond svært bredt.

Kollaps i Kina Sommermånedene i år var preget av stor uro som følge av blant annet utsiktene om lavere økonomisk vekst i Kina. Børsuroen starten i Kina, men spredte seg fort til det globale markedet.

Blant de mest dramatiske dagene var perioden fra 17. til 26. august, da hovedindeksen på Shanghai-børsen falt nesten 27 prosent, skriver Finansavisen.

I løpet av hele sommeren, fra 10. juni til 26. august, falt hovedindeksen på Shanghai-børsen med 43,3 prosent, etter å ha økt med over 150 prosent på 12 måneder.

Også Hang Seng-indeksen i Hong Kong, som anses som et mer stabilt alternativ til Shanghai-børsen, var ned over 20 prosent i sommer.

Grafen over utviklingen på Shanghai-børsen viser at de som solgte seg ut rundt 26. august, solgte da indeksen var på sitt laveste.

- Går glipp av oppgangen Selven understreker at mange likevel trolig solgte med gevinst etter å ha investert over lengre tid.

I tillegg har banken sett større volum på kjøp enn normalmåneden etterhvert som børsen har tatt seg opp igjen, noe som indikerer at kundene er raske til å komme tilbake når markedet snur.

- Problemet er bare at man da har gått glipp av mye av oppgangen, sier han til Finansavisen.

- Det er enkelt å komme med denne beskjeden etter flere måneder med opptur?

- Det er selvfølgelig lett å være etterpåklok, men dette budskapet kom vi også med da det stormet som verst, sier han, og henviser til bankens blogg.

Flere nyheter Tyssøy går for PGS og Skandiabanken
Har sopt inn fet gevinst på Seadrill
Aksjefond: To vinnere, én taper

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media