Journalist drept

Etterlyser mistenkt drapsmann med video

Journalist Lyra McKee ble skutt under opptøyer i Nord-Irland.

SKUTT: Lyra McKee (29) sto blant en folkemengde da hun ble skutt og drept torsdag kveld. Video: Politiet i Nord-Irland, Kristoffer Løkås / DBTVVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Politiet i Nord-Irland går nå ut med video fra overvåkingskameraer i jakten på drapsmannen som i går kveld skjøt frilansjournalist Lyra McKee (29) i hodet under opptøyer i byen Derry/Londonderry.

Videoen viser gatene rundt tidspunktet for drapet - inkludert en mann som synes å huke seg ned og avfyre skudd med et håndvåpen. Den viser også hvor McKee sto blant en menneskemengde og ved siden av en politikassebil.

- Vi offentliggjør overvåkingsvideo fra hendelsen for å oppfordre alle med informasjon til å ta kontakt med oss, sier politiinspektør Jason Murphy ifølge Sky News.

ETTERFORSKNING: Politiet undersøker åstedet for drapet på McKee. Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters / NTB Scanpix
ETTERFORSKNING: Politiet undersøker åstedet for drapet på McKee. Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mange tips

Murphy opplyser at politiet har blitt kontaktet av en rekke personer med opplysninger.

- Jeg vil takke dem for støtten og deres vilje til å prøve å hjelpe oss med å få drapsmannen bort fra gata, sier han - og oppfordrer samtidig folk med private opptak til å gi dem til etterforskerne.

DREPT: Lyra McKee var en profilert og anerkjent journalist og forfatter. Foto: Politiet i Nord-Irland / AFP / NTB Scanpix
DREPT: Lyra McKee var en profilert og anerkjent journalist og forfatter. Foto: Politiet i Nord-Irland / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Folk så den væpnede mannen, og dem som oppildnet unge mennesker til å ta til gatene, folk vet hvem de er. Svaret på hva som skjedde i går kveld, ligger i lokalsamfunnet. Jeg ber folk om å gjøre det rette for Lyra McKee, og for byen Derry/Londonderry, og hjelpe oss med å stoppe denne galskapen, sier politiinspektøren.

Politiet kaller drapet en terrorhandling. Etterforskerne mener den ytterliggående republikanske gruppa New IRA står bak både opptøyene og drapet.

Ifølge BBC var opptøyene en reaksjon på politirazziaer mot privatadresser i Derry/Londonderry, i forkant av markeringen av kunngjøringen av Irlands uavhengighet 24. april 1916.

TRØST: McKees partner Sara Canning får trøst av Arlene Foster, lederen for Democratic Unionist Party, under dagens minnemarkering. Foto: Brian Lawless / PA / NTB Scanpix
TRØST: McKees partner Sara Canning får trøst av Arlene Foster, lederen for Democratic Unionist Party, under dagens minnemarkering. Foto: Brian Lawless / PA / NTB Scanpix Vis mer

Minnemarkering

I dag ble det holdt en minnemarkering for den drepte journalisten.

- Våre håp og drømmer og alt hennes utrolige potensial ble feid bort av denne barbariske handlingen, sa hennes partner Sara Canning.

McKee var en profilert talskvinne for LHBT-personer. Canning sa fellesskapet har mistet «en utrettelig talskvinne og etterlatt meg uten mitt livs kjærlighet, kvinnen jeg skulle bli gammel med».

Den republikanske grupperingen Saoradh på sin side hevder at en «republikansk frivillig» skjøt McKee i et forsøk på å «beskytte folk» mot det nordirske politiet.