«Etterlyser neger»

«Politiet etterlyser en neger», sto det i Bergensavisens oppslag på Internett tidligere i dag. Antirasistiske organisasjoner reagerer sterkt på språkbruken. Avisa mener «neger» er et folkelig uttrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen ble lagt ut på Bergensavisens (BA) nettsted klokka 12.11 i ettermiddag. I ingressen står det:

«Politiet etterlyser en neger som er mistenkt for den brutale voldtekten».

Litt ned i selve artikkelen kommer mellomtittelen «ETTERLYSER NEGER», som følges av teksten:

«På Møhlenpris ble kvinnen tilsnakket av to negre som satt på en benk. Hun ble like etterpå klar over at den ene av negrene fulgte etter henne».

Ifølge BA sier politiet:

«- Vi er på jakt etter denne negeren og er svært interessert i tips. Dette er en mann, om lag 180 centimeter høy, kort og mørkt hår, med normal kroppsbygning og som snakker gebrokkent norsk».

Organisasjonen African Youth in Norway reagerer sterkt på at Bergensavisen bruker ordet «neger» om afrikanere. De understreker at de kommenterer ordbruken, og at de ikke kjenner selve saken.

- Jeg ser ingen forskjell på bruk av ordet «neger», og ord som «pakkis» og «tyrkerjævel». Jeg mener ikke at alle som har brukt ordet er rasister, men «neger» er absolutt en rasistisk betegnelse, sier leder av organisasjonen Amani Olubanjo Buntu til Dagbladet.no

- Dette er ganske utrolig i år 2000. «Neger» er en oppkonstruert forestilling av en fremmed, vill afrikaner i jungelen. Det er ingen geografisk betegnelse.

- Grunnen til at vi har brukt dette ordet, er at politiet sier de etterlyser en neger, sier nettredaktør i BA, Bjørn Tore Lysnes.

- Men er det ikke journalistens oppgave å omskrive klønete formuleringer fra kildene?

- Selvfølgelig. Men jeg kan ikke se hvordan «neger» kan oppfattes rasistisk. Det er synd at noen ønsker å bringe debatten om rasisme ned på dette nivået. Vi har ikke ment noe vondt med dette, og det er beklagelig hvis vi har tråkket noen på tærne. Vi mener at «neger» ikke kan sidestilles med «pakkis» og «tyrkerjævel». Det er vid forskjell på bruken av disse ordene. Neger er et folkelig uttrykk for noen som er sorte.

- Hvor er en neger fra?

- Per definisjon er en neger fra det afrikanske kontinentet. Jeg regner med at politiet brukte betegnelsen fordi de etterlyste en person.

- Det er enklere å etterlyse en neger enn en afrikaner?

- En neger er sort, mens en afrikaner kan være en mann i afrika med hvite aner.

Her kan du lese BAs reportasje.