Etterlyser «ny Mohammed Atta»

FBI etterlyser Adnan El Shukrijumah verden over. De mener han er i stand til å organisere like store terrorangrep som Mohammed Atta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohammed Atta har fått hovedansvaret etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Da organiserte Atta kapringen av fire passasjerfly som skulle styrtes mot mål forskjellige steder i USA. Tre av flyene lyktes i sine oppdrag.

Nå har FBI sendt ut en etterlysning av saudiaraberen Adnan El Shukrijumah. De mener han planlegger nye terrorangrep som er like alvorlige som angrepene Atta sto bak.

Forskjellige kilder skal ha informert FBI om El Shukrijumahs al-Qaida-tilknytning, og med bakgrunn i denne informasjonen tror amerikanerne at han er en av mellomlederne i terrornettverket. Mesteparten av informasjonen stammer fra utenlandske etterretningstjenester.

- Styrken hans er i Mohammed Atta-kategorien. Han kan organisere folk, og er i stand til å gjennomføre angrep, sier en kilde i FBI til den amerikanske avisa USA Today.

FBI kjenner ikke til El Shukrijumahs konkrete planer eller mål, men mener han befant seg sør i Florida 11. september. Kort tid etter terrorangrepene forlot han landet.

Fikk flytrening

Samtidig etterforsker FBI om El Shukrijumah fikk flyundervisning mens han oppholdt seg i USA. Amerikansk etterretning ble gjort oppmerksom på El Shukrijumah samtidig som avhørene av den påståtte terrorplanleggeren Khalid Shaikh Mohammed begynte.

Mohammed skal ha i avhørene ha fortalt at det var Osama bin Laden selv som valgte ut målene for 11. september-aksjonen, og at det samtidig forelå flere andre forslag til mål. Bin Laden skal ha ment at angrep mot kjernekraftverk og bruer var vanskeligere å gjennomføre enn angrepene mot Pentagon og World Trade Center.

Adnan El Shukrijumah benytter seg av flere forskjellige pass og aliaser. I tillegg til hans saudiarabiske pass skal han ha pass fra Guyana, Canada, og Trinidad. El Shukrijumah opererer med opptil et dusin forskjellige aliaser, og FBI ber nå folk verden over om tips som kan føre til arrestasjon av ham.

ETTERLYST: Adnan El Shukrijumah kan planlegge terrorangrep mot USA, tror FBI.
MANGE IDENTITETER: Adnan El Shukrijumah opererer med flere forskjellige pass, og opptil et dusin aliaser.