Etterlyser oljehjelp fra Erna

Men statsministeren lover ingenting.

BEKYMRET: Erna Solberg er bekymret for omstillingen i norsk økonomi, og ber oljebransjen være tålmodige når de nå etterlyser statlig hjelp for å utvinne mer av Norges eksisterende oljefelt. Søndag avsluttet Erna Solberg sin tredagers valgkampåpning i Lofoten og Vesterålen, er er hun på kaia ved Å rorbuer ytterst i Lofoten. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
BEKYMRET: Erna Solberg er bekymret for omstillingen i norsk økonomi, og ber oljebransjen være tålmodige når de nå etterlyser statlig hjelp for å utvinne mer av Norges eksisterende oljefelt. Søndag avsluttet Erna Solberg sin tredagers valgkampåpning i Lofoten og Vesterålen, er er hun på kaia ved Å rorbuer ytterst i Lofoten. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BODØ (Dagbladet): Karl Eirik Schjøtt-Pedersen forventer at Erna Solberg følger opp regjeringserklæringen, og ber om hjelp til å hente ut mer olje.

- Vi forventer at regjeringen så snart som mulig følger opp punktet i regjeringsplattformen om endringer i petroleumsskattesystemet som kan øke utvinningsgraden, sier Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, til Dagbladet.

På dagens aktive oljefelt utvinnes om lag 47 prosent av oljen i snitt, og det er et betydelig potensial for økt utvinning fra feltene.

Oljenæringa mener skatteendringer kan utløse prosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme, men i grenseland bedriftsøkonomisk.

Schjøtt-Pedersen viser til at regjeringen selv har anslått at en økning på ett prosentpoeng i utvinningsgraden i eksisterende felt vil kunne gi en brutto salgsverdi på 260 milliarder kroner. 

LES OGSÅ: Dette er Ernas kriseplan for nye Norge

- Åpne for muligheter Våren 2013 reduserte den rødgrønne regjeringen støtten til utbyggingskostnad på norsk sokkel fra 93 til 89,3 prosent.

I den blåblå regjeringserklæringen står det at de skal vurdere endringer i petroleumsskattesystemet, men ingen konkrete løfter. I dag lover Erna Solberg ingenting.

- Det vil ikke bli snakk om en reduksjon av den generelle petroleumsskatten. Skattesystemet må være stabilt og forutsigbart. Men vi er åpne for å se etter intensiver som vil kunne øke utvinningsgraden, sier Solberg og ber Schjøtt-Pedersen være tålmodig:

- Vi jobber med hele skattesystemet, men han må avvente til vi har sett alle sammenhengene, og hvordan eventuelle endringer vil slå ut for næringen, sier Solberg.

- Kunne tapt milliarder - Men tilsier ikke situasjonen til oljebransjen at de må få klare svar?

- Vi jobber med den vurderingen, men jeg har levd lenge med at olje- og gassnæringen ønsker å endre skattereglene. Jeg er veldig glad for at vi hadde ryggrad for å stå imot det presset på starten av 2000-tallet, hvis ikke hadde vi tapt milliardbeløp.

Statsministeren påpeker at forskning er et vel så viktig spørsmål for å maksimere oljeutbyttet:

- Vi har økt investeringene til petroleumsforskningen for å stimulere til teknologi som gjør at vi kan få ut mer av hvert felt. Når vi først har et aktivt felt, så må vi få mest mulig ut av det.

Mest bekymret for omstilling Selv om de usikre utsiktene til oljenæringen bekymrer Solberg, er det én ting som gir henne enda mer hodebry:

- Jeg er mest bekymret for at vi ikke klarer å skape en mer robust norsk økonomi som er mindre oljeavhengig. Akkurat nå jobber vi på to nivåer. Vi gjør et langsiktig arbeid med omstilling fra oljenæring til flere næringer som skal sikre velferdsstaten i framtida. Samtidig må vi sikre at man ikke bygger ned kompetansen i oljenæringen for fort, for olja kommer til å være viktig i lang tid framover.

- Er det en vanskelig balansegang?

- Det er krevende å tenke «både og», og politisk sett er det ikke spesielt sexy. Men det er det mest forsvarlige for den norske velferden. Vi må huske på at petroleumsinvesteringene var svært høye i 2014, noe som blant annet førte til høye kostnader og svekket konkurransekraft. Det smerter å gå ned fra en slik topp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer