Hjemmeranet i Rygge:

Etterlyser person internasjonalt

Ingen undersøkelser har så langt gitt svar eller spor. Nå har politiet gått ut med en etterlysning.

NB! STERKE BILDER: Vigdis (63) og Arne Urstad (66) ble brutalt ranet i sitt eget hjem. Nå forteller de om skrekknatta. Video: Lars Eivind Bones. Redigering: Marie Røssland. Reporter: Audun HageskalVis mer Vis mer

Ingen mistenkte er så langt pågrepet etter at Vigdis (63) og Arne Urstad (66) ble brutalt ranet med øks i sitt hjem i Rygge natt til 13. august i fjor. Ranerne stakk av med to rifler, en pistol, 463 000 kroner i kontanter, flere Rolex-klokker og arvesølvet. Så kjørte de fra stedet i ekteparets bil, som ble funnet dumpet i Sverige få dager seinere.

Etter omfattende undersøkelser er nå sporene fra bilen ferdig gjennomgått. Resultatene har imidlertid ikke gitt noen framskritt.

- Vi har fått svar på de tekniske undersøkelsene fra bilen, men det ga ingen DNA-funn. Samtidig har vi heller ikke fått treff på teledata, noe som tyder på at gjerningspersonene ikke hadde med seg mobiltelefon. Ut ifra det vi har sett, er det opplagt at disse vet hva de driver med, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Anders Svarholt, til Dagbladet.

Etterlyser person

Over sju måneder har gått siden hjemmeranet som Dagbladet blant annet omtalte i slutten av mars. Svarholt forteller nå at nye etterforskningsskritt har blitt tatt i seinere tid.

- Vi har gått nå etterlyst en person. Det er snakk om en internasjonal etterlysning. Jeg vil foreløpig ikke gå ut med detaljer eller bilde om vedkommende, men det er en person vi ønsker å komme i kontakt med snarest, sier politiadvokaten.

Nye tips

Han understreker at den etterlyste på nåværende tidspunkt har status som vitne i saken. Det er også grunnen til at han foreløpig ikke ønsker offentliggjøring av verken navn, bilde, kjønn eller alder på vedkommende.

NB! STERKE BILDER: Slik så det ut på soverommet etter skrekknatta. Video: Privat Vis mer

Etter at Dagbladet omtalte hjemmeranet har saken også fått oppmerksomhet i TV-programmet Åsted Norge. I etterkant av dette har det kommet inn nye tips til politiet. Ett av disse dreier seg ifølge Svarholt om en navngitt person.

- Dette er et nytt navn for oss, og en person som ikke har vært avhørt tidligere. Det vil vi nå få gjennomført, forteller politiadvokaten.

- Frarøvet oss livet

Hjemmeranet har gått hardt inn på ekteparet Urstad, som har fått en hverdag preget av jevnlige kontroller på sykehus og psykisk helsehjelp. Da Dagbladet besøkte dem i februar var merkene etter økseslagene fremdeles synlige på kroppene - mer enn et halvt år etter ranet.

ØKSEMERKER: Ranerne gikk til slutt løs på Vigdis Urstad med øks. Merkene vitner om kraftige slag. Foto: Privat
ØKSEMERKER: Ranerne gikk til slutt løs på Vigdis Urstad med øks. Merkene vitner om kraftige slag. Foto: Privat Vis mer

I tillegg til de fysiske skadene, som for Arne Urstads del omfattet to kraniebrudd, seks brudd i skuldrene, seks ribbeinsbrudd og sprukken milt, har ranet for Vigdis Urstads del medført en stor psykisk belastning.

- Ranerne har frarøvet oss livet og tryggheten i vårt eget hjem. Noen må bli tatt for dette for at vi skal føle oss trygge igjen. Jeg er livredd for at vi skal bli ranet på nytt eller møte gjerningspersonene på gata, sa 63-åringen til Dagbladet i februar.