Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familievold og overgrep

Etterlyser plan mot vold i nære relasjoner

- Hvis vi ikke er der for de mest sårbare, så vet jeg nesten ikke hvem vi skal være der for, sier Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap).

UTVALGSLEDER: Elise Bjørnebekk-Waagen (28) er stortingsrepresentant fra Østfold og leder for Arbeiderpartiets utvalg mot vold i nære relasjoner. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
UTVALGSLEDER: Elise Bjørnebekk-Waagen (28) er stortingsrepresentant fra Østfold og leder for Arbeiderpartiets utvalg mot vold i nære relasjoner. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elise Bjørnebekk-Waagen, leder for Arbeiderpartiets utvalg mot vold i nære relasjoner. Som medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget fremmer hun tirsdag forslag om bedre forebygging av vold og overgrep og bedre oppfølging av dem som utsettes.

- Vi er sterkt bekymret for den innsatsen som gjøres på feltet. Det handler om å avdekke vold og overgrep mot barn, sier Elise Bjørnebekk-Waagen til Dagbladet.

Famler i mørket

Arbeiderpartiet reagerer på at regjeringen ikke har kommet med en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner, etter at den forrige gikk ut i 2017.

- Handlingsplanen har vært et viktig verktøy, fordi tiltakene evalueres årlig og vi kan se hva slags effekt de har. Uten ei slik rettesnor frykter jeg at det oppstår et vakuum, at vi famler i mørket uten å vite hvor vi skal, sier Elise Bjørnebekk-Waagen.

- Og er det et område der vi ikke kan tillate oss det, så er det nettopp overfor samfunnets mest sårbare, som trenger oss aller mest. Hvis vi ikke er der for de mest sårbare, så vet jeg nesten ikke hvem vi skal være der for, sier hun.

Vilje til å satse

Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for å bryte sine løfter om å prioritere offeromsorgen.

- Regjeringen er mer opptatt av å snakke om ofre enn å prioritere å bruke tid og penger på dem. Vi så det også i budsjettet. Der de styrket feltet med 54 millioner kroner sammenliknet med fjoråret, styrka vi arbeidet med 718 millioner. Dette sier noe viljen til å bruke penger på forebygging og offeromsorg.

- Det er lett å si at man synes det er forferdelig med barn og voksne som opplever å vokse opp med vold eller seksuelle overgrep, men det hjelper ingenting om man ikke er villig til å iverksette konkrete tiltak og prioritere penger til feltet, Elise Bjørnebekk-Waagen.

Statusrapporter

Ap-politikeren mener at de forpliktende tiltakene i den forrige handlingsplanen har vært avgjørende for å sørge for at det jobbes godt og systematisk med å styrke arbeidet mot vold i nære relasjoner.

- Den skiller seg fra andre mer generelle planer og meldinger, også fra den såkalte opptrappingsplanen mot vold og overgrep, ved at den har konkrete tiltak som regjeringen faktisk blir vurdert etter om de har fulgt opp gjennom årlige statusrapporter.

Vellykkede prosjekter

Elise Bjørnebekk-Waagen viser til politiets kampanjer «Kjernekar» og «Hvor lite skal du finne deg i» som eksempler på vellykkede prosjekter og forebyggende tiltak som kommer fra handlingsplanen.

- Det samme er styrking av arbeidet i politiet, for eksempel gjennom etablering av «Prosjekt November» ved Stovner politistasjon, styrking av helsetjenestens arbeid for eksempel ved tiltak som skal styrke fastlegers kunnskap om vold og overgrep, og tiltak for bedre samarbeid og samhandling mellom etatene, sier hun.

God samfunnsøkonomi

Arbeiderpartiet frykter at den gode utviklingen fram mot 2017 kommer til å stoppe opp.

- Det vil være synd for alle dem som lever med vold og overgrep og som hadde fortjent oppfølging og bedre rettssikkerhet. Å investere i dette arbeidet er lønnsomt.

- Vold og overgrep koster samfunnet flere milliarder kroner årlig. Arbeidet bør intensiveres, ikke nedprioriteres, sier Elise Bjørnebekk-Waagen.

Frp: - Papirmøller med planer

FRP: Bård Hoksrud representerer Fremskrittspartiet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRP: Bård Hoksrud representerer Fremskrittspartiet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bård Hoksrud (Frp), medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, mener at vold mot kvinner og vold i familien er utrolig viktige saker, som må møtes både gjennom helse- og justispolitikk.

- Nå har regjeringen nettopp utvidet foreldelsesfristen for overgrep mot barn, en byråkratisk regel som har tidligere kunne fått negative konsekvenser for saker som angår barn. Det er satt inn store ressurser både på helse- og justissiden for å kunne få en bedre oppfølging av denne typen saker.

Jeg har, i motsetning til Arbeiderpartiet, ikke troen på at målet må være flest mulig papirmøller med planer og strategier, men å få levert resultater ved å prioritere offeromsorg, et godt helsetilbud og selvsagt at vi sørger for mer politifolk og etterforskning av denne typen saker. Det er jeg veldig fornøyd med at vi har fått gjort, og vi vil fortsette dette arbeidet framover, sier Bård Hoksrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media