Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser russer for tog-terroren

Var den tsjetsjenske sjefsterroristen Shamil Basajevs assistent.

MANGE DØDE: En bombe sendte tre vogner av skinnene mellom St. Petersburg og Moskva fredag kveld. Foto: Konstantin Chalabov/REUTERS
MANGE DØDE: En bombe sendte tre vogner av skinnene mellom St. Petersburg og Moskva fredag kveld. Foto: Konstantin Chalabov/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ST. PETERSBURG (Dagbladet): Pavel Kosolapov er mannen politiet mistenker for å stå bak misgjerningen, melder TV-nyhetene Vesti. Selv om han er etnisk russer var han en nær medarbeider av den beryktede mesterterroristen Shamil Basajev, som den russiske hæren drepte i 2006. Han ble muslim og flyttet til Kaukasus på 1990-tallet.

Står bak mye terror
25 mennesker er døde og 26 savnet etter at en bombe gikk av da Nevskij ekspress kjørte fra Moskva til St. Petersburg fredag kveld.  Det er det første større terrorangrepet i det sentrale Russland på flere år. - Han (Kospolatov) er omtrent 40 år, kraftig bygget, og har rødt hår, sier sjefen for politiets innenriksstyrker MVD, Rashid Norgaliev.

- Det er mange ting som kan gi oss retning i etterforskningen, sa Norgaliev videre. Politiet har en gruppe mennesker som de mistenker for ugjerningen, der Koslopov er hovedmannen. Kospolapov er mistenkt for å stå bak en rekke terrorhandlingen i Kaukasus og det sentrale Russland, blant annet en aksjon mot en metrostasjon i Moskva.

Kospolatov har en lang karriere som terrorist. Han er fra Rostov-området i det sørlige Russland. Kospolatov vervet seg for det militære på 1990-tallet. Men han ble kastet ut på grunn av oppførsel som var uforenlig med militærtjeneste. Han fikk kontakt med tsjetsjenske militante miljøer, og fikk snart kontakt med hjernen bak tsjetsjensk terror, Shhamil Basajev.

«Rett» utseende
Hans store fordel var at han er etnisk russer. Han har et russisk navn, og ser ikke ut som en kaukasier. Han ble derfor bevisst brukt av Basajev. Kospolatovs første store terroraksjon var et angrep mot metroen i Moskva i 2004, der 42 mennesker ble drept. Siden da har han stått bak terroraksjoner over hele Russland. Russiske etterforskere sier de er sikre på at ekspresstoget fra Moskva til St. Petersburg ble utsatt for en terroraksjon.

- Foreløpige undersøkelser viser at det var en eksplosjon av en hjemlaget bombe som tilsvarer sju kilo TNT, sier sjefen for russisk etterretning FSB, Aleksandr Bortnikov. Alt tyder også på at aksjonen var nøye planlagt.

JOBBET FOR BASAJEV: Islamistleder og terrorist Shamil Basajev ble drept i 2006. Her i Dagestan i 1999. Foto: AP Photo
JOBBET FOR BASAJEV: Islamistleder og terrorist Shamil Basajev ble drept i 2006. Her i Dagestan i 1999. Foto: AP Photo Vis mer

- Vi kan bekrefte at det var to bomber gikk av. Heldigvis ble verken mennesker eller infrastruktur skadet av den andre bomben, sier sjefen for Russlands jernbane, Vladimir Jakunin. Politiet undersøker alle mobiltelefoner i området der terroraksjonen fant sted for å sjekke om de kan ha blitt brukt til å utløse bomben.

ETTERLYST: Pavel Kosolapov. Foto: Privat
ETTERLYST: Pavel Kosolapov. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media