Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser Støres klima-oppgjør med Stoltenberg

- Hittil har det vært tom retorikk og ingen endring av politikk, sier Ola Elvestuen (V).

ETTERLYSER KVOTEOPPGJØR: Venstre-nestleder Ola Elvestuen ber Ap-leder Jonas Gahr Støre ta et oppgjør med den klimapolitikken som ble ført av hans forgjenger, Jens Stoltenberg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ETTERLYSER KVOTEOPPGJØR: Venstre-nestleder Ola Elvestuen ber Ap-leder Jonas Gahr Støre ta et oppgjør med den klimapolitikken som ble ført av hans forgjenger, Jens Stoltenberg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin første landsmøtetale som Ap-leder i juni slo Jonas Gahr Støre fast:

- Klima er ikke én sak, klima er en ramme rundt alle saker. Vårt eneste svar kan ikke være at Norge kjøper kvoter.

Lederen av Stortingets energi- og miljøkomité lurer nå på hvor det blir av de øvrige svarene.

- Jeg etterlyser Jonas Gahrs Støre og Arbeiderpartiets løsninger i klimapolitikken generelt, og deres syn på bruk av kvoter spesielt. Hittil har det vært tom retorikk og ingen endring av politikk, sier Ola Elvestuen (V) til Dagbladet.

- Tom retorikk Venstre-nestlederen er svært kritisk til det han omtaler som Arbeiderpartiets hang til å benytte seg av såkalte CDM-kvoter - og ber Ap-lederen ta et oppgjør med den klimapolitikken som ble ført av sin forgjenger, Jens Stoltenberg.

CDM-kvotene stammer fra FN-godkjente utslippsreduksjoner i utviklingsland, og kan kjøpes av myndigheter i industriland som trenger ekstra kvoter for å oppfylle sine forpliktelser.

Klimaeffekten av CDM-kvotene har vært gjenstand for omfattende kritikk, fordi disse kvotene ikke er en del av et «lukket system»: Landene som selger CDM-kvoter har ingen øvre grense for sine utslipp. Antall kvoter man får lov å selge, regnes ut fra prosjekt til prosjekt, uten å ta hensyn til om de samlede nasjonale klimagassutslippene går i riktig retning.

Kvotene er har også blitt kritisert, også av Riksrevisjonen, for at ordningen er nesten umulig å kontrollere.

- Arbeiderpartiet har vært i fremste rekke for å bruke disse kvotene for å oppnå nasjonale forpliktelser, og det er svært interessant å høre om de også ønsker at Norges målsetninger i 2030 også denne gang skal være basert på slike kvotekjøp, sier Elvestuen.

I forbindelse med klimatoppmøtet i Paris neste år skal landene presentere sine klimamål og klimaforpliktelser til FNs klimasekretariat i løpet av første kvartal i 2015.

-   Venstre mener Norge skal kutte klimagassutslippene med minst 40 prosent innen 2030. Dette skal skje utelukkende gjennom tiltak i Norge, ikke gjennom kjøp av klimakvoter, sier Elvestuen.
  - Klimaløfte på billigsalg Foruten Venstre har også KrF, Sp, SV og MDG avklart sine syn på dette - og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har tidligere gått kraftig ut mot Arbeiderpartiets bruk av «FN-kvotene»:

- Arbeiderpartiets forslag fjerner ikke ett gram norske CO2-utslipp, og det er et klimaløfte på billigsalg, sa hun i sin landsmøtetale i mai.      
Støre har varslet at Ap's dør står åpen for et bredt klimaforlik når det gjelder innsatsen for å nå målene Norge har satt for 2020, strategien fram mot 2030 og på kortere sikt innsatsen fram mot klimatoppmøtet i Paris seinere i år.

- Utslippene må ned, og Norge må være en pådriver. Min nyttårshilsen til statsministeren er at Arbeiderpartiets dør står åpen for et bredt klimaforlik her hjemme, varslet Støre 1. januar.

Arbeiderpartiet overoppfylle Kyoto 2-avtalen, med sikte på å redusere utslipp tilsvarende 40 prosent av norske utslipp innen 2020. Med en forpliktende internasjonal avtale på plass, mener partiet at løftet vil kunne heves med ytterligere ti prosent.

Men Venstre mener altså at dette har lite for seg, så lenge kvotespørsmålet ikke er avklart.

TOM RETORIKK:Lederen av Stortingets energi- og miljøkomite, Ola Elvestuen (V),  lurer nå på hvor det blir av Støres klima-svar. - Hittil har det vært tom retorikk og ingen endring av politikk, sier Ola Elvestuen (V) til Dagbladet.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TOM RETORIKK:Lederen av Stortingets energi- og miljøkomite, Ola Elvestuen (V), lurer nå på hvor det blir av Støres klima-svar. - Hittil har det vært tom retorikk og ingen endring av politikk, sier Ola Elvestuen (V) til Dagbladet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer