Etterlyser sunn fornuft

Han kjemper både for livet og for å få refundert omregistreringsavgiften, Kjell Martin Næss.

KJEMPER VIDERE: Da Kjell Martin Næss ble alvorlig syk, måtte han legge ned trafikkskolen han drev. Foto: PRIVAT
KJEMPER VIDERE: Da Kjell Martin Næss ble alvorlig syk, måtte han legge ned trafikkskolen han drev. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Da Kjell Martin Næss ble alvorlig syk, måtte han legge ned trafikkskolen han drev. Næss omregistrerte en bil og to snøskutere fra bedriften til seg selv, og søkte om å få refundert omregisteringsavgiften, slik lovverket åpner for.

Det gikk ikke.

- Livet blir jo snudd helt på hodet når man får beskjed om at man får kreft, og blir alvorlig syk. Jeg ble tvunget til å legge ned bedriften, og prøve å berge livet, sier Næss.
Åpner for refusjon Trafikkskolen i Hammerfest har vært en familiebedrift i 50 år.

- Jeg måtte omregistrere kjøretøyene, fordi det ikke er lov med privat bruk av trafikkskolens kjøretøy. §4 i rundskriv om omregistreringsavgiften åpner for at man i spesielle tilfeller kan få refundert omregistreringsavgiften. Så jeg søkte om å få refundert de 18 965 kronene omregistreringen kostet meg. Det er er store kostnader ved å bli syk, så jeg tenkte at pengene ville komme godt med, sier Næss.

Legen hans ved Hammerfest sykhus bekrefet hvor alvorlig syk Næss er. Så lenge han er under behandling, er det umulig for han å jobbe.

Tollregion Oslo og Akershus avslo Næss' dispensasjonssøknad. Næss klaget på avslaget. Nå har tollregionens regelavdeling avslått klagen. Og Næss må klage på ny.

Savner forståelse Næss savner forståelse fra myndighetene.

- Det er ikke medmenneskelige hensyn som tas. Hvorfor kan ikke byråkretene bruke litt tid på å hjelpe folk i stedet for å bruke tiden til å lete fram alle paragrafene som gjør at man ikke får hjelp? spør Næss.

Han mener saken er en prinsippsak.

Innsnevret disposisjonsrett - Regelverket gir oss en snever mulighet til å gi dipensasjon. Helsemessige årsaker vil som regel ikke gi rett til refundering av omregistreringsavgiften, sier fungerende kontorsjef i Tollregion Oslo og Akershus, Jan Lie.

Han sier Næss kan gå videre med avslaget på den første klagen.

Dermed må Næss klage saken videre til Toll- og avgiftsdirektoratet. Noe også Næss har samlet krefter til å gjøre.

- Har vi vært for strenge, eller gjort feil i saksbehandlingen, kan Toll-og avgiftsdirektoratet omgjøre klagevedtaket, sier Lie.

- De skyver vanlige folk fra den ene etaten til den andre etaten. Det er ikke noe problem for dem å finne lovverk som gir avslag. Det kunne jeg ha klart selv. Men jeg lurer på hvorfor de ikke vil hjelpe folk, og gjemmer seg bak lovverket. Det er ikke forbudt å bruke sunn fornuft, sier Næss, som håper på velvelje fra Toll-og avgiftsdirektoratet.