Drap på 1970-tallet

Etterlyser «Tegneren» for seriemord på homofile

Politiet i San Francisco har offentliggjort bilder av hvordan den mistenkte seriemorderen med tilnavnet «Doodler» kan se ut i dag.

ETTERLYST: Politiet i San Francisco offentliggjorde onsdag disse tegningene av mannen som er mistenkt for en rekke drap på homofile i byen på 1970-tallet. Tegningen til venstre viser mannen slik vitner beskrev ham i 1975. Tegningen til høyre viser hvordan politiet mistenker at han kan se ut i dag. Foto: San Francisco Police Department via AP
ETTERLYST: Politiet i San Francisco offentliggjorde onsdag disse tegningene av mannen som er mistenkt for en rekke drap på homofile i byen på 1970-tallet. Tegningen til venstre viser mannen slik vitner beskrev ham i 1975. Tegningen til høyre viser hvordan politiet mistenker at han kan se ut i dag. Foto: San Francisco Police Department via APVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Mer en 40 år etter at en seriemorder med tilnavnet «Doodler» («Tegneren» på norsk red.anm.) terroriserte homsemiljøet i San Francisco offentliggjør politiet nå en ny tegning av hvordan mannen kan se ut i dag. De utlover også en dusør på 100.000 dollar for tips som kan føre til at han blir pågrepet, melder AP.

Politiet mistenker at mannen, som aldri ble tatt, knivstakk minst fem og kanskje så mange som 14 homofile menn til døde i San Francisco mellom januar 1974 og september 1975, skriver NBC News.

ETTERLYSER: Politimester Greg McEachern (t.v.) og politiinspektør Dan Cunningham i San Francisco etterlyser den mistenkte seriedrapsmannen fra 1970-tallet. Foto: AP Photo/Jocelyn Gecker
ETTERLYSER: Politimester Greg McEachern (t.v.) og politiinspektør Dan Cunningham i San Francisco etterlyser den mistenkte seriedrapsmannen fra 1970-tallet. Foto: AP Photo/Jocelyn Gecker Vis mer

Møttes på bar

Den etterlyste mannen fikk tilnavnet «Doodler» fordi ofre som overlevde angrep beskrev hvordan han tegnet mens han snakket med dem på nattåpne kafeer. Han skal også ha fortalt at han laget tegneserier.

På en pressekonferanse onsdag viste politiet både fram polititegninger fra 1975 og en tegning som viser hvordan mannen kan se ut i dag.

Ofrene skal han ofte ha truffet på homsebarer, og han skal gjerne ha hatt sex med dem før han angrep dem.

Saken er en av flere «cold crime»-saker politiet har gjenopptatt etterforskningen av etter at de i fjor pågrep en mann mistenkt for å være «Golden State Killer». Han ble pågrepet etter en DNA-analyse.

Ifølge politiet var «Doodler» en tynn afroamerikansk mann på om lag 180 centimeter. Han var trolig tidlig i 20-åra da han begikk drapene.

«Golden State Killer»

I 1976 ble en mann pågrepet for drapene, men han ble aldri siktet. Han skal ha blitt avhørt på nytt nå.

Fire av drapsofrene ble funnet langs stranda. Et femte offer ble funnet i Golden Gate Park.

Saken lå uløst fram til april i fjor da den antatte «Golden State Killer» ble tatt.

- Etter «Golden State Killer»-arrestasjonen gikk vi tilbake og så på andre serieforbrytelser fra fortida. Vi vet at denne saken rystet homsemiljøet og San Francisco på 1970-tallet, sier politimester Greg McEachern på en pressekonferanse, ifølge San Francisco Examiner.

- Selv nå gir historien meg frysninger. Forestill deg hvordan du er ute på en klubb og tar en drink. Så gir noen deg en tegning de har laget av deg. Jeg kan ikke forestille meg en mer avvæpnende måte å vinne noens tillit på, sier den kjente homorettighetsaktivisten Cleve Jones til AP.

Ville ikke vitne

En sak fra nyhetsbyrået AP i 1977 beskriver hvordan politiet sier at de ikke kan sikte en mistenkt fordi tre overlevende ofre - som inkluderte «en velkjent underholder» og en diplomat - var motvillige til «å komme ut av skapet» for å vitne mot ham.

DREPT: Harvey Milk, den første åpent homofile folkevalgte i USA. Foto: AP Photo/File
DREPT: Harvey Milk, den første åpent homofile folkevalgte i USA. Foto: AP Photo/File Vis mer

- Du må forstå at den gangen var samtykkende sex mellom voksne av samme kjønn ulovlig, sier Jones.

Harvey Milk, som var den første åpent homofile folkevalgte i USA, uttaler seg også om de som ikke vil vitne.

- Jeg kan forstå deres posisjon. Jeg respekterer det presset samfunnet legger på dem, sier Milk til AP.

Ett år seinere ble han selv skutt og drept inne på rådhuset i byen av en annen tidligere folkevalgt, Dan White.