EKSPLOSJON: En bombe gikk av på et tog i St. Petersburg i Russland, mandag formiddag. Toget befant seg mellom to stasjoner da eksplosjonen fant sted. Videoen viser kaoset på stasjonen like etter eksplosjonen. Video: CNN / VP via Twitter og Ruptly Vis mer

Eksplosjonen i St. Petersburg

- Etterlyser to personer

Mistenkt for å ha planlagt angrepet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG / OSLO (Dagbladet): Rundt klokka 13.40 norsk tid eksploderte det på et tog mellom to T-banestasjoner i St. Petersburg.

Nyhetsbyrået Interfax skriver at russiske myndigheter etterlyser to personer for å ha planlagt å sprenge T-banestasjonen.

- En person er mistenkt for å ha plassert en sprengladning i en T-banevogn, og den andre er mistenkt for å ha forlatt en bombe på T-banestasjonen Ploshchad Revolutsii, sier en sikkerhetskilde til Interfax ifølge Reuters. Den sistnevnte bomben ble uskadeliggjort.

Interfax får også opplyst av kilder at overvåkningskamera kan ha fanget opp en person som det hevdes står bak eksplosjonen. Dette er ikke bekreftet av offentlige myndigheter.

Enkelte T-banelinjer er åpen for trafikk igjen, etter å ha vært stengt i om lag fem timer.

Antall drepte og skadde uavklart

Det fryktes at minst ni personer skal være drept, og det er uklart hvor mange som er skadd. Ifølge Sky News, som siterer den russiske antiterrorkomiteen, skal 20 personer være skadd. Russlands helseminister opplyser ifølge Reuters at 47 personer skal være skadd.

Det har kommet flere opplysninger om at bomben som forårsaket eksplosjonen, var tildekket. Ifølge nyhetsbyrået Interfax var den skjult i en koffert. Ifølge TV-kanalen REN TV var bomben kamuflert som et brannslukningsapparat. Ingen av disse to opplysningene er bekreftet av russiske myndigheter.

Ifølge nyhetsbyrået RIA var det trolig en hjemmelaget sprengladning fylt med nagler eller splinter som eksploderte.

- Forferdelig. Forferdelig hendelse. Det skjer over hele verden, sa USAs president Donald Trump til journalister mandag under en pressbrief, ifølge The Washingston Times.

- Terror

Statsminister Dmitrij Medvedev kaller eksplosjonen et terrorangrep. Det skriver han på sin Facebook-side mandag ettermiddag, melder CNN.

Guvernøren i St. Petersburg, Georgi Poltavsjenko, har bedt innbyggerne i millionbyen om å være årvåkne.

- Jeg oppfordrer dere, borgere av St. Petersburg og gjester i vår by, om å være på vakt, oppmerksomme og forsiktige.

Han erklærte også en tre dager lang sørgeperiode.

- Mellom to stasjoner

Det russiske nyhetsbyrået RT skriver at bilder fra T-banestatsjonen viser tjukk røyk og et ødelagt tog. Alle T-banelinjene var i en periode stengt.

Ifølge RT skal vitner ha fortalt om en eksplosjon og nyhetsbyrået skriver at det mistenkes å være en improvisert bombe som skal ha gått av i en av T-banevognene.

Eksplosjonen skal ha funnet sted da toget befant seg mellom stasjonene Tekhnologitsjeskij Institut og Sennaja Plosjtsjad, noe nyhetsbyrået får bekreftet fra National Antiterrorism Committee.

På Twitter melder T-banen i Moskva at de kommer til å sette inn ekstra sikkerhetstiltak, og at de vil bistå i St. Petersburg dersom det er nødvendig.

Overfor RT sier National Antiterrorism Committee at de har økt beredskapen i byen, i frykt for et potensielt nytt angrep.

En talsperson ved Pulkovo flyplass i St. Petersburg sier til nyhetsbyrået TASS at de også har iverksatt sikkerhetstiltak som følge av hendelsen.

- Flyplassen har økt beredskapen, inkluderende sikkerhetskontroller ved inngangen og sikkerhetskontrollene før avgang, sier talspersonen.

Putin var i byen

BBC skriver at president Vladimir Putin befant seg i St. Petersburg tidligere i dag, men er nå ute av byen.

- Jeg har allerede snakket med sjefen for spesialtjenesten, de jobber med å fastslå årsaken, sa Putins talsmann Demitry Peskov på et møte med Hviterusslands president Alexander Lukashenko.

- Det er for tidlig å snakke om årsak. Etterforskningen vil vise. Vi vurderer alle mulige årsaker. Både ikke-kriminelt og kriminelt, som terror, sier presidenten.

På russisk TV mandag ettermiddag sa Vladimir Putin at russiske myndigheter vil støtte de pårørende av de drepte, ifølge Sky News.

Saken fortsetter under videoen.

NB, STERKE BILDER: Flere personer er drept i en eksplosjon på T-banen i St. Petersburg, melder statlige russiske medier ifølge DPA. Det er uklart hva som har forårsaket eksplosjonen. Det er stasjonen Sennaja Plosjtsjad som er rammet, ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA. Stasjonen er evakuert. Også flere andre T-ba... Vis mer

Satt opp sperringer

Dagbladets reporter, Morten Strand, som er på åstedet ved den veldig travle T-banestasjonen midt i sentrum av St. Petersburg, melder at det er rolig på plassen. De skadde blir tatt hånd om av minst tolv ambulanser.

En kvinne som var om bord på toget sier til lokal radio at hun var i en t-banevogn, der en mann var åpenbart nervøs og stirret rundt seg. Hun kom seg ut av vogna på neste stasjon og ifølge radiokanalen smalt det sekunder etter.

- Dette tyder på at det er en terroraksjon, i så fall den første store terroraksjonen i St. Petersburg etter de tjetjenske krigene på 1990-tallet, sier Morten Strand.

- Ved Sennaya har politiet satt opp sperringer, folk står i stort alvor og snakker med sine kjære om det som har skjedd. Men det er rolig og folk er fattet.

Det siste angrepet mot et T-banesystem i Russland skjedde i mars 2010 da to eksplosjoner rammet stasjoner i Moskva. Da ble 33 personer drept. En islamistisk opprørsgruppe fra Tsjetsjenia tok på seg ansvaret for angrepet.

Dagbladet oppdaterer saken.