Skytemassakren i El Paso:

Etterlyst av politiet: - Jeg reddet babyen

Etter skytemassakren på et supermarked i Texas i fjor sommer, hvor 22 mennesker mistet livet, har FBI etterlyst en mann som reddet en baby. Et halvt år seinere står han fram.

RØRENDE: Mannen risikerer livet for å hente ut babyen. Video: Scanpix / Lem Arrendondo, Facebook Vis mer
Publisert

Det var 3. august i fjor at 22 mennesker ble drept, og 20 skadet, i en skytemassakre i Texas. 21 år gamle Patrick Crusius sto bak angrepet, og overga seg til politiet utenfor butikken.

Angrepet skjedde på supermarkedet Walmart i grensebyen El Paso, en travel dag hvor mange var i butikken for å handle ting til skolestart.

Mens skytingen pågikk fanget et overvåkningskamera opp en mann som løper ut av butikken med en baby i armene, og gir den til helsepersonell utenfor. Siden den gangen har mannens identitet vært et mysterium for politiet.

Se videoen av redningsaksjonen øverst i saken.

Politiet i El Paso etterlyste mannen på Twitter, og la ut et bilde av han tatt av overvåkningskameraet før skytingen begynte. I twittermeldingen ba de publikum om hjelp til å finne ut hvem denne mannen var, og fortalte at hans innsats hadde reddet liv.

Nå, nesten et halvt år seinere, står mannen fram, skriver El Paso Times.

Hjemløs mann

På mandag bekreftet politiet i El Paso at FBI hadde intervjuet mannen ved navn Lazaro Ponce, som reddet babyen.

- Ikke nok med at han fikk fjernet babyen, som risikerte å bli kvalt fordi den lå blant de døde, og gitt den videre til helsepersonell, sier politiets talsmann Enrique Carrillo i en uttalelse gjengitt av avisa.

Ponce løp deretter inn i butikken med en handlevogn i retning håndkle-hyllene. Håndklærne brukte han til å hjelpe de andre i butikken.

- Inne i butikken pleiet han de skadde, og hjalp dem med å legge press på sårene, forteller Carrillo.

I et intervju med El Paso Times forteller Ponce at han hjalp en baby, en mann i rullestol og en eldre kvinne som hadde blitt skutt i armen.

IDENTIFISERT: Lazaro Ponce forteller at han i tillegg til å redde babyen, hjalp en mann i rullestol og en gammel dame som var skutt i armen. Foto: Daniel Borunda / El Paso Times
IDENTIFISERT: Lazaro Ponce forteller at han i tillegg til å redde babyen, hjalp en mann i rullestol og en gammel dame som var skutt i armen. Foto: Daniel Borunda / El Paso Times Vis mer

Videre forteller han at han sammen med sin kone var hjemløse på den tiden, og bodde i en provisorisk leir rett ved supermarkedet.

I tiden etter den grusomme hendelsen har paret flyttet til Memphis, hvor Ponce nå har fått seg jobb, og leier bolig av en kollega.

Risikerer dødsstraff

Det var 21 år gamle Patrick Crusius som sto bak angrepet. Rett før han kom til Walmart skal han ha lagt ut et manifest hvor han beskrev angrepet som et svar på «en latinamerikansk invasjon av USA».

Han kom fra byen Allen, like utenfor Texas, og det er altså fra dette området han skal ha kjørt i forkant av skytemassakren. Allen ligger nesten 1000 km fra El Paso.

Saken etterforskes som innenlandsterror, og påtalemyndigheten i delstaten sier at handlingen ligger innenfor det som rammes av dødsstraff, ifølge nyhetsbyrået AP.

EL PASO: Antonio Basco har ingen familie igjen etter at konen døde under skytingen i El Paso 3. august. Han fikk seg en overraskelse. Video: CNN. Reporter: Geir Jone Karlsen. Vis mer

Bare et halvt døgn etter massakren i El Paso ble ni mennesker drept i Dayton, hvor politiet fikk nøytralisert gjerningsmannen Connor Betts (24) på under et minutt.

I en tale to dager etter angrepet kalte Trump de to gjerningspersonene «forskrudde monstre». Han fordømte også hat og rasisme, og foreslo å innføre dødsstraff for masseskytinger.

- Skytteren i El Paso publiserte et manifest på Internett. han var oppslukt av rasistisk hat. Med én stemme må vi fordømme rasisme, fordommer og ideen om hvit overmakt. Hat har ingen plass i USA Hat forskerur sinnet, ødelegger hjertet og spiser opp sjelen, sa Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer